STATE OF CONNECTICUT

STATE ELECTIONS ENFORCEMENT COMMISSION
20 Trinity Street Hartford, Connecticut 06106 — 1628

September 4, 2007

David A. Rome, Esq.
32 Brookside Boulevard
West Hartford, CT 06107

RE:  Opinion of Counsel 2007-07, Application of certification requirement set forth in General
Statutes § 9-608(c)(3) to contributions that exceed $50 from a communicator lobbyist to a
business entity or organization political committee that is not established or controlled by
a candidate for statewide or legislative office.

Dear Mr. Rome:

This will respond to your letter to the Commission dated July 23, 2007, concerning the
interplay between Connecticut General Statutes § 9-603(c)(3), as amended by Public Act 07-1
and section 9-610. In that letter you have asked us to clarify the meaning of section 9-608(c)(3)
as it applies to contributions from communicator lobbyists to business entity political
committees.

The question of how to interpret General Statutes § 9-608(¢)(3) 1s a question of statutory
interpretation. Accordingly, when construing the meaning of that statute “[o]ur fundamental
objective 1s to ascertain and give effect to the intent or the apparent intent of the legislature. . . .
In other words, we scek to determine, in a reasoned manner, the meaning of statutory language
as applied to the facts . ... In seeking to determine that meaning, General Statutes § 1-2z directs
us first to consider the text of the statute itself and its relationship to other statutes.” S. New
England Tel. Co. v. Cashman, 283 Conn. 644, 2007 WL 2349991 *3. If, after examining such
text and constdering such relationship, the meaning of such text is plain and unambiguous but
yields absurd or unworkable results, extra-textual evidence of the meaning of the statute may be
considered. See Id.; Connecticut General Statutes § 1-2z.

Our Supreme Court has defined what 1s meant when one says that statutory text has a
plain meaning. That phrase means “the meaning that is so strongly indicated or suggested by the
language as applicd to facts of the case, without consideration, however, of its purpose or the
other, extratextual sources of meaning . . . that, when the language is read as so applied, it
appears to be the meaning and appears to preclude any other likely meaning.” (Emphasis in
original). Genesky v. Town of East Lyme, 275 Conn. 246, 277 (2005).

General Statutes § 9-608(c)(3), as amended by P.A. (7-1, provides the following in
rclevant part:
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{E]ach contributor who makes a contribution to a candidate or exploratory committee
for Governor, Lieutenant Governor, Attorney General, State Comptroller, Secretary of
the State, State Treasurer, state senator or state representative, any political committee
authorized to make contributions to such candidates or committees, and any party
committee that separately, or in the aggregate, exceeds fifty dollars shall provide
with the contribution a certification that the contributor is not a principal of a state
contractor or prospective state contractor . . . a communicator lobbyist or a member of
the immediate family of a communicator lobbyist . . . . The State Elections
Enforcement Commission shall prepare a sample form for such certification by the
contributor and shall make it available to campaign treasurers and contributors. . . . If a
campaign treasurer recetves such a contribution and the contributor has not
provided such certification, the campaign treasurer shall: (A) Not later than three
business days after receiving the contribution, send a request for the certification to the
contributor by certified mail, return receipt requested; (13) not deposit the contribution
until the campaign treasurer obtains the certification from the contributer,
notwithstanding the provisions of section 9-606; and (C) return the contribution to the
contributor if the contributor does not provide the certification not later than fourteen
days after the treasurer's written request or at the end of the reporting period in which the
contribution was received, whichever is later. If a campatgn treasurer deposits a
contribution based on a certification that is later determined to be false, the treasurer shall
not be in violation of this subdivision.

The language of the statute appears (o have one meaning. It clearly provides that every
contributor who makes a monetary contribution in excess of fifty dollars to any political
committee authorized to make contributions to candidates for statewide or legislative office or
their commitiees must certify, infer alia, that the contributor is not a communicator lobbyist or
an immediate family member of a communicator lobbyist.

Section 9-608(c)(3) further provides that when a campaign treasurer receives such a
contribution and the contributor has not provided such certification, the campaign treasurer must
not deposit the contribution but rather, must return it to that contributor if the contributor does
not provide the certification in the time prescribed.

This provision cannot, however, be read in a vacuum. “[Tlhe legislature is always
presumed to have created a harmonious and consistent body of law. . . . This requires us to “read
statutes together when they relate to the same subject matter . . . . Accordingly, in determining
the meaning of a statute . . . we look not only at the provision at issue, but also to the broader
statutory scheme to ensure the coherency of our construction. . . . In applying these principles,
we are mindful that the legislature is presumed to have intended a just and rational
result.”(Citations omitted; internal quotation marks omitted.) S. New England Tel. Co., 283
Conn. 644, 2007 W1. 2349991 *4.

In the present matter, we examined General Statutes § 9-610(h} to assist us in construing
the meaning of General Statutes § 9-608(c)3). Connecticut General Statutes § 9-610¢h)
provides that:



“No communicator lobbyist, member of the immediate family of a communicator
lobbyist . . . shall make a contribution or contributions to, or for the benefit of (1) an
exploratory committee or a candidate committee established by a candidate for
nomination or election to the office of Governor, Lieutenant Governor, Attorney
General, State Comptroller, State Treasurer, Secretary of the State, state senator or
state representative, (2) a political committee established or controlled by any such
candidate, (3) a legislative caucus committee or a legislative leadership committee, or
(4) a party committee.”

Notably, that provision is the only provision in Title 9 of Connecticut General Statutes
that, on its face, specifically prohibits certain contributions from communicator lobbyists and
their immediate family members. In particular, General Statutes § 9-610(h) prohibits them from
contributing to those political committees cstablished or controlled by candidates for statewide or
legislative office. It does not, however, prohibit contributions from communicator lobbyists to
business entity and/or organization political committees, unless those committees are established
or controlled by a candidate for statewide or legistative office.

When read together, however, and applied to a monetary contribution in excess of fifty
dollars from communicator lobbyists or their immediate family members, General Statutes § 9-
608(c)(3) appears to expand the communicator lobbyist contribution ban beyond what is
specifically proscribed in section 9-610(h). In other words, as applied, section 9-608(c¢)(3) bans
contributions in excess of fifty dollars from communicator lobbyists and their immediate family
members to business entity and/or organization political committees.

The cxpanded ban results because General Statutes §  9-608(c)(3) requires that
contributors, including communicator lobbyist contributors, who make monetary contributions
in excess of fifty dollars to amy political committee authorized to make contributions to
candidates for statewide or legislative office or their exploratory and/or candidate cornmittees,
certify that they are not communicator lobbyists or therr immediate family members. [f the
requisite certification is not provided, treasurers of political committees authorized to make
contributions 1o candidates for statewide or legislative office or their exploratory and/or
candidate commitices cannot deposit the contribution. Instead, they must return it to the
contributor.  Obviously, communicator lobbyists and their immediate family members cannot
truthfully make the requisite certification.  As a consequence, all monetary contributions in
excess of fifty dollars from communicator lobbyists and their immediate family members to any
political committee authorized to make contributions to candidates for statewide or legislative
office or their exploratory and/or candidate committees that exceed fifty dollars will be rejected.

Thus, the plain language of General Statutes § 9-608(c)(3) never explicitly prohibits
monetary contributions e¢xceeding fifty dollars from communicator lobbyists and their immediate
family members to business entity or organization political committees. That language does,
however, render such a result when applied. Such an effect is clearly bizarre in light of section
9-610(h). As such, we looked to the legislative history of section 9-608(c)(3) to see if the
legislature intended to expand the contribution ban set forth in section 9-610(h) when it enacted
the certification requirement in section 9-608(c)(3), as amended by Public Act 07-1. We found
that it did not.



The legislative history of General Statutes § 9-608(c)(3), as amended by Public Act 07-1,
indicates that the certification requirement was not intended to expand substantively the
communicator lobbyist contribution ban set forth in General Statutes § 9-610(h). Instead, the
certification requirement in section 9-608(c)(3) was intended to alleviate the onus on treasurers
to determine whether a contribution was made by a principal of a state contractor and to make
that certification consistent with the certification required pursuant to General Statutes § 9-704.
For example, in the House of Representatives, Representative Caruso remarked that pursuant to
the change in the law, the onus would be on the contractor rather than the treasurer.
Representative Caruso further remarked that he believed “this law does not change the original
intent of the campaign finance bill we passed in 2005. . . .” Sec Connecticut General Assembly,
House Session Transcript for February 7, 2007, www.cga.state.ct.us. In fact, throughout the
House’s entire legislative debate concerning this issue, no one ever mentioned that the change in
the law was intended to impact the ability of communicator lobbyists or their immediate family
members to contribute to business entity and/or organization political committees.

Furthermore, in the Senate, Senator Slossberg remarked that “the bill before you . . . will
not compromise either the intent or the effect of the contribution ban embodied in campaign
finance reform.” Senator Slossberg further remarked that “ftlhis bill . . . will require a
contributor of more than $50 to provide a written certification to the campaign treasurer of a
committee that is prohibited from accepting such contributions and that the contributor is not a
principal of the state contractor, prospective state contractor, lobbyist, spouse, or dependent
child, of a lobbyist to be consistent with the requirement in Section 9-704, for participating
candidates in the Citizen Election Program.” See Connecticut General Assembly, Scnate Session
Transcript {or February 7, 2007, www.cga.state.ct.us. General Statutes § 9-704 is a certification
requirement which does not expand the contribution ban set forth in section 9-610¢h). Again,
throughout the Senate testimony, no mention was made of expanding the communicator lobbyist
contribution ban.

Given the legislative history of General Statutes § 9-608(c)(3), this Commission will not
apply the plain language of that certification provision in an effort to give effect to the
legislature’s intent and to avoid the unreasonable and bizarre consequences of its application. In
the alternative, we will read General Statutes § 9-608(c)(3) as follows:

[Elach contributor who makes a contribution to a candidate or expleratory committee
for Governor, Lieutenant Governor, Attorney General, State Comptroller, Secretary of
the State, State Treasurer, state senator or state representative, any political committee
authorized to make contributions to such candidates or committees, and any party
committee that separately, or in the aggregate, exceeds fifty dollars shall provide with
the contribution a certification that the contributor is not a principal of a state contractor
or prospective state contractor, as defined in subsection (g) of section 9-612, as
amended by this act and shall provide the name of the employer of the contributor.

[EJach contributor who makes a contribution to a candidate or exploratory committee
for Governor, Licutenant Governor, Attorncy General, State Comptroller, State
Treasurer. Sccretary of the State, state scnator or state representative, a political
committee cstablished or controlled by any such candidate, a legislative caucus
committee or a legislative leadership committee, or a party committee that separately,



or in the aggregate, exceeds fifty dollars shall provide with the contribution a
certification that the contributor is not a communicator lobbyist or a member of the
immediate family of a communicator lobbyist and shall provide the name of the
employer of the contributor.

The State Elections Enforcement Commission shall prepare sample forms for such
certifications by the contributor and shall make them available 1o campaign treasurers
and contributors. . . . If a campaign treasurer receives such a contribution and the
contributor has not provided such certification, the campaign treasurer shall: (A) Not
later than three business days after receiving the contribution, send a request for the
certification to the contributor by certified mail, return receipt requested; (B) not
deposit the contribution until the campaign treasurer obtains the certification from the
contributor, notwithstanding the provisions of section 9-606; and (C) return the
contribution to the contributor if the contributor does not provide the certification not
later than fourteen days afier the treasurer's written request or at the end of the reporting
period in which the contribution was received, whichever 1s later. [If a campaign
treasurer deposits a contribution based on a certification that is later determined to be
false, the treasurer shall not be in violation of this subdivision.

We believe this reading of General Statutes § 9-608(c)(3) is necessary to create a
consistent body of law and to give effect to the true intent of the legislature in enacting Public
Act 07-1. As a consequence, communicator Jobbyists and their immediate family members will
still be permitted to contribute up to $750 to business entity and/or organization political
commitlees that are not established or controlled by statewide or legislative candidates and the
treasurers of such committees will be permitted to deposit such contributions.

This constitutes an Opinion of Counsel. 1 trust this information will be useful to you.
Please do not hesitate to contact me if you have further questions or if we can be of further
assistance 1o you.

ey B. Garfield
Executive Director and General Counsel



