STATE OF CONNECTICUT
STATE ELECTIONS ENFORCEMENT COMMISSION

Advisory Opinion 2010-01: Withdrawal from Citizens’ Election Program

The Commission has received several inquiries from current and prospective
candidates on whether, after executing an affidavit showing their intention to participate
in the Citizens’ Election Program (CEP), they may subsequently withdraw from the
program. This advisory opinion will summarize some of the basic factors surrounding a
candidate’s withdrawal from the CEP and how and when the Commission will allow a
candidate to become a non-participating candidate.

Questions Addressed:

1. After executing an Affidavit of Intent to Abide by Expenditure Limits but before
applying for a grant, may a candidate withdraw from the Program?

2. Should it deny a candidate’s grant application, will the Commission allow that
candidate to withdraw from the CEP and become a non-participating candidate?

Legal Analysis and Conclusions:

Pre-Grant-Application Withdrawal

Until a candidate has applied for a grant from the Citizens’ Election Fund, a candidate
who has filed an Affidavit of Intent to Abide by Expenditure Limits may revoke that
affidavit and withdraw from the program. This permissive withdrawal follows § 9-703
(c), where the legislature specified that before applying for a grant any participating
candidate may withdraw from the program. To withdraw, a participating candidate must
file with the Commission a written affidavit of withdrawal. Once the Commission
receives that affidavit the candidate will be deemed a non-participating candidate.

Post-Grant-Application Withdrawal

Gen. Stat. § 9-703 mandates that no participating candidate may withdraw from the CEP
after applying to the Commission for a grant. The limitation on participating candidates’
withdrawal after applying for a grant is not, however, absolute. The Commission has
allowed participating candidates to withdraw from the CEP after they applied for grants
in limited circumstances. If candidate submits a grant application and the Commission
rejects that application, then the candidate has two options: the candidate may either re-
apply for the grant, if that is still an option, or, if the candidate has no grants pending
before the Commission, the candidate may ask the Commission to allow the candidate to
withdraw from the CEP. If the Commission approves this request, the candidate will be
deemed a non-participating candidate.

Rejection of a candidate’s initial grant application does not foreclose a candidate from
receiving a grant. In many instances, the candidate committee will have the opportunity
to cure deficiencies in the grant application, such as failing to raise the requisite amount

20 Trinity Street ® Hartford, Connecticut * 06106 —1628
Phone: (860) 256-2940 ¢ Toll Free-CT Only: 1-866-SEEC-INFO ¢ Email: SEEC@ct.gov * Internet: www.ct.gov/seec
Affirmative Action / Equal Opportunity Employer



State Elections Enforcement Commission
Advisory Opinion 2010-01

of contributions to meet the contribution thresholds, and re-submit the application for
subsequent review by the Commission. But some rejections may be incurable, such as
when a participating candidate exceeded the personal funds limits and injected too much
of his personal money into the campaign.

If the candidate faces one of these incurable deficiencies, the candidate may submit an
affidavit to the Commission expressing the candidate’s desire to withdraw from the
program and run as a non-participating candidate. Once the Commission deems the
candidate to be a nonparticipating candidate, the candidate is no longer bound by the
Program's voluntary expenditure limits, and may raise contributions under the rules of
Chapter 155 of the Connecticut General Statutes. Until the Commission accepts the
candidate’s affidavit of withdrawal, however, any participating candidate is responsible
to comply with all of the Program requirements, including limits on expenditures and
amounts and sources of contributions, up to the point the candidate is deemed a
nonparticipating candidate.

Adopted this __th day of April, 2010 at Hartford, Connecticut by a vote of the
Commission.
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Stephen F. Cashman, Chairman
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