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Office of State Ethics

State of Connecticut

18-20 Trinity Street

Hartford, CT 06106

MEMORANDUM

To:
Rachel Rubin, Special Counsel for Ethics Compliance


Office of the Governor

From:
Kathleen Vella, Interim Managing Director and Associate General Counsel


Office of State Ethics

Date:
October 13, 2005

Re:
“Gift to the State” Exception to the State Code of Ethics and Section 1-84(q) of the General Statutes (RAO 4113)

Public Act 05-287, effective July 1, 2005, added to the State Code of Ethics a new provision, codified at Section 1-84(q) of the General Statutes, that affects the “gift to the state” exception to the Code’s gift ban.  The interim legal staff of the Office of State Ethics (OSE) has been inundated with requests for advice concerning this new provision.  Although the transition from the former State Ethics Commission to the new OSE is not complete, and therefore, no formal advisory opinions may be issued at this time, the interim legal staff has felt it necessary to provide an informal interpretation of this provision.  You have asked the Legal Division for a summary of its interpretation.
Under prior law, an agency could accept a gift from an entity, including a regulated donor (e.g. a lobbyist or entity doing or seeking to do business with the state), which would incidentally benefit a state employee, provided that the employee’s superior certified in writing, to the former State Ethics Commission, that the gift would facilitate state action or functions.   Public Act 05-287, however, added a new provision to the Code (§1-84(q)), which states:

No public official or state employee shall knowingly accept, directly or indirectly, any goods or services provided to the state under subdivision (5) of subsection (e) of section 1-79, as amended by this act, by a person prohibited from making gifts to public officials and state employees under this section or section 1-97.

The interim Legal Division of the OSE has interpreted this new provision to prohibit gifts to state agencies which incidentally provide a personal benefit to a public official or state employee, in cases where the gift is being made by a regulated donor.
  

Thus, for example, under prior law, a state employee of the banking department permissibly could have attended a conference in Washington, D.C., and had his travel costs (airfare, hotel, meals, conference fees) paid for by ABC Bank, a registered lobbyist, as a “gift to the state,” upon certification by the employee’s supervisor to the former State Ethics Commission that such “gift” furthered state action or functions.  Under §1-84(q), however, it is now impermissible for ABC Bank to reimburse the agency or this state employee for such travel expenses, as this state employee would, in going on a “free” trip to Washington, D.C., incidentally receive a  personal benefit. 
The “gift to the state” exception to the gift ban, General Statutes §1-79(e)(5), remains viable.  For example, a donation by XYZ Corp., a registered lobbyist, of a fax machine to a state agency, which remains at the agency and is used to conduct agency business, falls within the “gift to the state” exception to the gift ban and is permissible under the Code, as the gift results in no personal financial gain to any state employee or public official.   

It should be noted, however, that public officials and state employees may be entitled to accept reimbursement from regulated donors for certain expenses associated with conferences they attend in their official capacities.  Under §1-84(k) of the General Statutes, public officials and state employees are permitted to accept “necessary expenses” for an article, appearance, speech, or for participation at an event attended in his or her official capacity.  Thus, for example, if the public official or state employee has been asked to speak at the conference because of his or her state position, then he or she may accept “necessary expenses” incident to the speech, but may not accept a fee or honorarium.  “Necessary expenses” are limited to necessary travel expenses (the cost of coach airfare, not first class), lodging (the cost of a standard room, not a suite) for the nights before, of, and after the speech,  meals and any related conference expenses (such as conference fees).  Necessary expenses does not include entertainment such as golf, shows, and the like.  

When a public official or state employee accepts payment or reimbursement of necessary expenses that involves lodging, out-of-state travel, or both, the public official or state employee must submit a necessary expense form (ETH-NE) to the OSE within 30 days after receiving the payment or reimbursement.  This form is available on the agency’s website at www.ethics.state.ct.us or by calling our office at 566-4472.  

The Office of State Ethics is currently transitioning from the former State Ethics Commission to the new Office of State Ethics, and is operating with an interim staff.  Upon completion of the transition, a new Citizen’s Ethics Advisory Board will be appointed and permanent staff will be hired.  The Citizen’s Ethics Advisory Board will be responsible for interpreting §1-84(q) of the General Statutes and issuing a formal advisory opinion regarding that interpretation.  This memorandum, therefore, represents an informal staff opinion only.

� The reference to “subdivision (5) of subsection (e) of section 1-79” is the “gift to the state” exception to the definition of “gift” in the Code.  The reference to “persons prohibited from making gifts …” is to lobbyists and persons or entities doing or seeking to do business with the state.


� Although §1-84(q) does not apply where the donor is not a regulated donor, there is additionally, under the Code, a $100 limit on the amount that a state employee may receive as a “gift” from a non-regulated donor, under the so-called “de minimis rule”.  See State Ethics Commission Advisory Opinion No. 2004-2.








