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INTRODUCTION

The Citizen’s Ethics Advisory Board issues this advisory opinion in response to a
request submitted by the ethics liaison for the state Department of Public Works (DPW).
In that request, the ethics liaison asked the following question: For purposes of the gift
provisions in the Code of Ethics for Public Officials, chapter 10, part 1, of the General
Statutes (Code of Ethics), whether a professional organization is deemed to be “doing
business with or seeking to do business with” DPW by virtue of the fact that its
membership includes individuals from companies that engage in such activity.

RELEVANT FACTS

The following facts, presented by the ethics liaison for DPW, are relevant to this
opinion. DPW is responsible for, among other things, designing and constructing state
buildings, negotiating and entering into leases, purchasing and disposing of real property,
and maintaining state buildings. Consequently, architects, engineers, developers, lessors,
and facility managers are among those who do business with or seek to do business with
DPW. Individuals from those groups often are members of professional organizations,
including, for example, the Connecticut Building Congress, Inc., Associated General
Contractors of America, and the American Council of Engineering Companies. On
occasion, an organization of that type would like to bestow an honor upon a DPW
employee (e.g., a distinguished professional award) or grant an award in connection with
a specific DPW project. Those awards and honors generally are presented at an event
that includes food, beverage, a commemorative plaque, and/or entertainment.

QUESTION

For purposes of the gift provisions in the Code of Ethics, whether a professional
organization is deemed to be “doing business with or seeking to do business with” DPW
by virtue of the fact that its membership includes individuals from companies that engage
in such activity.
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ANALYSIS

In Advisory Opinion No. 99-31, the former State Ethics Commission
(Commission) addressed a similar question in the context of another provision in the
Code of Ethics, General Statutes § 1-84b (c). Section 1-84b (c) prohibits individuals
serving in specifically-designated positions at certain state regulatory agencies from
accepting employment with any business subject to regulation by his or her agency
within one year after leaving the agency. The Commission was asked whether that
revolving-door restriction “would apply to the acceptance of employment with a trade
association made up of businesses regulated by a § 1-84b (c) agency[.]” Advisory
Opinion No. 99-31.

According to the Commission, under the “most literal interpretation” of § 1-84b
(c), a trade association that is made up of businesses regulated by a § 1-84b (c) agency is
not—itself—a “business subject to regulation” by the § 1-84b (c) agency. Advisory
Opinion No. 99-31. It rejected that interpretation, noting that it would circumvent the
purpose underlying the provision, namely, “to decrease the likelihood that an official will
tailor his conduct in office to enhance his opportunities for subsequent private
employment in the same field.” Id. To be consistent with that purpose, the Commission
concluded as follows: If a trade association essentially is a collection of the
member/businesses in the field regulated by the § 1-84b (c) agency, and the funding for
the trade association (and, therefore, the funding for the position in question) stems
primarily from those regulated member/businesses, then the trade association “may not
employ a designated official of that agency until the one year mandated ‘cooling off’
period has elapsed.” Advisory Opinion No. 99-31. Stated differently, the trade
association would constitute a “business subject to regulation” by the § 1-84b (c)
agency—at least insofar as that provision is concerned.

In the case at hand, the relevant statutory provision, General Statutes § 1-84 (m),
prohibits a public official or state employee from knowingly accepting, “directly or
indirectly, any gift . . . from any person the official or employee knows or has reason to
know . . . [i]s doing business with or seeking to do business with the department or
agency in which the official or employee is employed . . . .” (Emphasis added.) As
above, under “the most literal interpretation” of that provision, a professional
organization made up of persons doing business with or seeking to do business with
DPW is not—itself—an entity doing business with or seeking to do business with DPW.
We likewise decline to adopt such an interpretation, as it would undermine § 1-84 (m)’s
purpose of reducing “both actual and apparent outside influences on state servants”;
Advisory Opinion No. 97-25; and could be used by regulated donors (e.g., persons doing
business with DPW) as a way to avoid the gift ban in § 1-84 (m)—by, in effect,
permitting them to make expenditures for the benefit of a public official or state
employee by way of a pass-through entity.

Instead, we conclude that, for purposes of the gift ban in § 1-84 (m), if a
professional organization’s membership essentially is a collection of persons doing
business with or seeking to do business with DPW, and its funding stems mainly from
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those persons, then it is considered to be doing business with or seeking to do business
with DPW—i.e., it is considered a regulated donor. As a regulated donor, it may not give
“gifts,” as defined in General Statutes § 1-79 (e),1 to DPW employees and officials; but it
may use all but two2 of the statutory exceptions to the Code of Ethics’ definition of the
term “gift.” For example, it may give a DPW employee a ceremonial award costing less
than $100 and/or food and beverage costing less than $50 in the aggregate per calendar
year (provided that a representative of the organization is in attendance). General
Statutes § 1-79 (e) (6) and (9). This result, we believe, achieves the balance sought by
the Code of Ethics, in “allowing legitimate and traditional social interaction; while
prohibiting apparent efforts to improperly influence state decision-makers through the
provision of substantial benefits.” Declaratory Ruling 93-B.

CONCLUSION

It is the opinion of the Citizen’s Ethics Advisory Board that, for purposes of the
gift ban in § 1-84 (m), if a professional organization’s membership essentially is a
collection of persons doing business with or seeking to do business with DPW, and its
funding stems mainly from those persons, then it is considered to be doing business with
or seeking to do business with DPW.

1Under § 1-79 (e), the term “gift” is defined as “anything of value, which is
directly and personally received, unless consideration of equal or greater value is given in
return. . . .”

2As a regulated donor under § 1-84 (m), the professional organization may not use
the “major life event” exception in General Statutes § 1-79 (e) (12). See General Statutes
§ 1-84 (m) (“[f]or purposes of this subsection, the exclusion of the term ‘gift’ in
subdivision (12) of subsection (e) of section 1-79 for a gift for the celebration of a major
life event shall not apply”). Nor may it use the “gift to the state” exception in General
Statutes § 1-79 (e) (5). See General Statutes § 1-84 (q); see also Advisory Opinion No.
2006-03 (“as a result of § 1-84 (q), goods or services provided to the state under § 1-79
(e) (5) may no longer be accepted from regulated donors”).


