July 26, 2010
 
Advisory Opinion Update 
At its July 22, 2010 meeting, the Citizen’s Ethics Advisory Board concluded its reconsideration of Advisory Opinion No. 2010-1, which concerned a former DPH employee and a DPH Advisory Committee.  Following a public hearing held in May and consideration of all information submitted to the Board, the Board affirmed the Advisory Opinion.  Read the summary or full text of the opinion on the OSE’s website. 

The Board approved one new opinion:

· AO 2010-4:  Application of General Statutes § 1-84b (b) to a Former Department of Transportation Employee Seeking to Work on a Federally Funded Municipal Project 

Consistent with § 1-84b (b), a retired state employee may not engage in certain employment until the expiration of the “cooling-off” period.  When a retiree is rehired as a temporary-worker retiree, the cooling-off period commences upon completion of that temporary position rather than the date of retirement
The Board voted to extend the Order in AO 2008-8 to September 1, 2011, to allow the Office of the State Treasurer to seek a legislative fix.

Remember that the website contains all Advisory Opinions and Declaratory Rulings.  Advisory opinions from 1993 to the present and all declaratory rulings are indexed by year, topic, and summary; watch for summaries of pre-1993 advisory opinions soon. Please browse the site to see what prior opinions might be applicable to any question or situation you or your colleagues may face.
Make Ethics Visible – New Poster!
 

The OSE is pleased to provide you with the sixth in a series of ethics posters (attached) for use in your agency.  Feel free to post or distribute as you like, and look forward to more to come!
Retirement Parties
It has come to our recent attention that there may be some confusion among some agency heads as to how to navigate the ethical rules when planning parties (usually retirement parties) for state officials and employees – particularly when lobbyists are to be invited.  Under the Code of Ethics for Public Officials, public officials and state employees are forbidden from accepting any gift from a lobbyist.  Section 1-84(j).  A “gift” includes anything over $10 that is “directly and personally received” by the employee or official.  This includes checks that are made out to the employee or official, even if the money is intended to be used to pay for another employee’s party.  Thus, if you are a party planner for a retiring official, you may not accept checks made out to you personally from a lobbyist even if you intend to use the money solely for planning the party.

A corresponding prohibition is included under the Code of Ethics for Lobbyists.  Section 1-97(a) prohibits lobbyists from giving any gift – including anything over $10 that is “personally and directly received” – to any state official or employee, any candidate for public office, or any staff member or immediate family member thereof.

The party itself is not the issue, and no employee or official is prohibited from throwing or receiving a party.  Rather, it is in the manner in which the party is financed.  Frequently, offices and agencies set up a separate entity that collects money for a party.  For example, “The John Doe Retirement Party Fund” might establish its own bank account and accept checks that are made out to “The John Doe Retirement Party Fund.”  This method ensures that the money for the party is not “personally and directly received” by any individual state employee.  Other methods may exist.  If you have questions regarding the planning of parties and what methods may be acceptable, please contact the Legal Division of our Office.
