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New Advisory Opinions
On February 27, 2007, the Citizen’s Ethics Advisory Board met and decided on two
new advisory opinions, summarized below. Click on the AO number to read the full
text of the opinion.

2007-4, Outside Employment Scenarios of DOT Employees
It is permissible for certain DOT employees to engage in certain specific
outside employment activities, as described in detail in the opinion, if the
prescribed restrictions are followed. Essentially, the focus in outside
employment cases is whether a state employee is in a position to influence
his private employer’s business relationship with the employee’s agency,
and/or whether the agency employee has had any input in the contract
development, contract award or contract administration process involving the
private employer. The opinion also notes that individual state agencies are
permitted to be more restrictive in implementing their internal ethics policies,
including outside employment provisions, (as was the case with the DOT), so
long as no other laws are violated.

2007-5, Further Interpretation of § 1-84 (p)
In Advisory Opinion 2006-6, the Citizen’s Ethics Advisory Board interpreted §
1-84 (p) to mean that subordinates and supervisors up and down the chain of
command have a $99.99 per gift limit when giving items to each other.
(These individuals may also make use of the major-life-event exception, when
applicable.) In this opinion, the Board concluded that supervisors and/or
subordinates may not pool their money to give a collective or group gift
valued in excess of the $99.99 limit. Thus, except in the case of a major life
event, it would be a violation for Supervisor A to accept a gift valued at $150
from Subordinates X and Y (and for them to give such a gift), even though
the individual contributions of X and Y are less than the $99.99 limit
established in 1-84 (p).

FAQ – Definition of “Immediate Family,” Specifically In-laws

Many people are wondering, for the purposes of the gift provisions, what, exactly, is
meant by “immediate family.” People are specifically wondering if in-laws “count.”

As you know, 1-84 (j) bans gifts from lobbyists (a type of regulated donor). The
language states that no public official, state employee, candidate for public office, or
any member of such person’s staff or “immediate family” shall accept a gift from a
person known to be a registrant or someone acting on behalf of a registrant.

“Immediate family” as it appears above is defined in 1-79(f) as “spouse, children or
dependent relatives who reside in the individual’s household.”

Therefore, only in the instance where in-laws are a) dependent AND b) residing in
the household would such in-laws be considered “immediate family” and therefore
banned from accepting gifts from lobbyists.

Sincerely,
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