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INTRODUCTION

The Citizen’s Ethics Advisory Board issues this advisory opinionin response to a
request for an opinion submitted by an employee of the Department of Transportation
(DQOT). Inthat request, the DOT employee asked a series of questions concerning
General Statutes 8 1-84 (p), arecently-enacted provision in the Code of Ethics for Public
Officials, chapter 10, part 1, of the General Statutes (Code of Ethics).

BACKGROUND

In Public Acts 2005, No. 05-287, § 41, the state legislature amended General
Statutes 8 1-84 by adding subsection (p), athree-part provision that limits gift-giving
between certain individuals (as specified below) in state service. Specifically, § 1-84 (p)
provides as follows:

(2) No public official or state employee or member of the immediate
family of apublic official or state employee shall knowingly accept,
directly or indirectly, any gift costing one hundred dollars or more from a
public official or state employee who is under the supervision of such
public official or state employee.

(2) No public official or state employee or member of the immediate
family of apublicofficial or state employee shall knowingly accept,
directly or indirectly, any gift costing one hundred dollars or more from a
public official or state employee who is a supervisor of such public official
or state employee.

(3) No public official or state employee shall knowingly give, directly or
indirectly, any gift in violation of subdivision (1) or (2) of this subsection.

QUESTIONS

The DOT employee asked (1) whether the monetary limit imposed by § 1-84 (p)
is a per-gift or per-year amount; (2) whether individuals subject to the limitations



imposed by 8 1-84 (p) may nevertheless use the major-life-event exception; and (3)
whether the limitations imposed by § 1-84 (p) apply only to adirect supervisor and
subordinateor to any individual up or down the chain of command.

ANALY SIS
l. Per-gift vs. Per-year Amount

Thefirst question is whether the monetary limit imposed by § 1-84 (p) is a per-
gift or per-year amount. The answer to that question is a matter of statutory
interpretation, the fundamental objective of which “isto ascertain and give effect to the
apparent intent of the legislature.” (Internal quotation marks omitted.) Perodeauv.
Hartford, 259 Conn. 729, 735, 792 A.2d 752 (2002). In seeking to ascertain that intent,
we must first consider “the text of the statute itself and.its relationship to other statutes.
If, after examining such text and considering such relationship, the meaning of such text
is plain and unambiguous and does not yield absurd or unworkable results, extratextual
evidence of the meaning of the statute shall not be considered.” General Statutes 8§ 1-2z.

A. Text of § 1-84 (p)

As mandated, we ook first to the text of § 1-84 (p), which provides, in relevant
part, asfollows. “No public official or state employee . . . shall knowingly accept,
directly or indirectly, any gift costing one hundred dollars or more” either “from a public
official or state employee who is under the supervision of such public official or state
employee’ or “from apublic official or state employee who is a supervisor of such public
officia or state employee.” (Emphasis added.) Thereis nothing in that language, either
expressed or implied, that might reasonably be construed as limiting gifts between such
individuals to $99.99 per year." Section 1-84 (p) ssimply prohibits them from accepting
(or giving)“any gift costing one hundred dollarsor more. .. .” To make that monetary
limit a per-year—as opposed to a per-gift—amount would require us to import words into
the statute that do not existin its origina form; which is neither a function nor a privilege
of thisboard. See Doev. Manson, 183 Conn. 183, 188, 438 A.2d 859 (1981) (“[i]t .. .is
not our function to attempt to improve upon the actions of the legislature by reading into
astatute what is clearly not there” [internal quotation marks omitted]); Evansv. Admin.,
Unemployment Comp., 135 Conn. 120, 124, 61 A.2d 684 (1948) ("[w]e are not at liberty
to. . .indulgein thelicense of striking out and inserting, and remodeling, with the view
of making the letter express an intent which the statute in its native form does not
evidence' [internal quotation marks omitted]); Urbanowicz v. Planning & Zoning
Commission, 87 Conn. App. 277, 289, 865 A.2d 474 (2005) (“we may not read into
clearly expressed legidlation provisions which do not find expression in its words’
[internal quotation marks omitted]). Thus, we conclude that, under its plain language, 8
1-84 (p) limits gift-giving between such individual s to $99.99 per gift.

'We note that § 1-84 (p) prohibits gifts “ costing one hundred dollars or
more. ...” (Emphasisadded.) Thus, regardless of whether the monetary limit is a per-
gift or per-year amount, the maximum permissible amount is $99.99.



B.

Other Statutory Provisions

Our interpretation is reinforced by the relationship of § 1-84 (p) to other
provisions in the Code of Ethics. For instance, in four of the statutory exceptions to the
definition of the term “gift,” the legislature expressly imposed an annual limit:

“Food or beverage or both, costing less than fifty dollarsin the aggregate per
recipientin a calendar year, and consumed on an occasion or occasions at
which the person paying, directly or indirectly, for thefood or beverage, or his
representative, isin attendance .. . ..” (Emphasis added.) Genera Statutes §
1-79 (e) (9).

“Food or beverage or both, costing less than fifty dollars per person and
consumed at a publicly noticed legidlative reception to which al members of
the General Assembly are invited and which is hosted not more than oncein a
calendar year by alobbyist or business erganization. . ..” (Emphasis added.)
General Statutes 8§ 1-79 (e) (10).

“Food or beverage or both, ecosting less than fifty dollars per person and
consumed at a publicly noticed legislative reception to.which all members of
the General Assembly from aregion of the state are invited and which is
hosted not more than oncein a calendar year by a'lobbyist or business
organization. .«+"(Emphasis added.) General Statutes § 1-79 (e) (11).

“ Anything having avalue of not mare than ten dollars, provided the aggregate
value of al things provided by a donor to arecipient . . . in any calendar year
shall not exceed fifty dollars.” (Emphasis added.) Genera Statutes 8 1-79 (e)
(16).

Itis evident that the legislature, by use of the phrase “in any calendar year,”
knows how to use limiting language when it so desires; and that the absence of that
phrase (or some close equivaent) in 8 1-84 (p) signals that the legidlature did not intend
to include such alimitation in that subsection. Had the legislature intended that the
monetary limit imposed by § 1-84 (p) be a per-year amount, it could have specifically
written it into the statute, just asit did in the above-quoted provisions.

Accordingly, we conclude that the relevant statutory text and the relationship of
that text to other statutesis plain, unambiguous, and supports but a single conclusion: that
the monetary limit imposed by § 1-84 (p) is a per-gift—not a per-year—amount.

Major Life Event

The second question is whether an individual subject to that limitation may
nevertheless use themajor-life-event exception. By way of background, the Code of
Ethics exempts from the definition of the term “gift” the following: “A gift. .. provided



by anindividual for the celebration of amgjor lifeevent....” Genera Statutes § 1-79
(e) (12). “Magjor life event” is defined by regulation to include “a ceremony
commemorating an individual’s induction into religious adulthood, such as a
confirmation or bar mitzvah; awedding; afuneral; and the birth or adoption of a child.”
Regs., Conn. State Agencies 8 1-92-53. Thus, if we conclude that an individual subject
to the $99.99 per-gift limit in § 1-84 (p) may use the mgjor-life-event exception, then he
or she will bepermitted to give and accept a gift, without monetary limit, for the
celebration of a“major life event.”

To answer the question at hand, we turn to another gift provision in the Code of
Ethics, General Statutes § 1-84 (m).? Section 1-84 (m) generally prohibits a public
officia or state employee from knowingly accepting a “gift” from any person regulated
by, doing business with, or seeking to do business with his or her department or agency.
Importantly, at least insofar as we are concerned, the legislature amended § 1-84 (m) in
2004 by adding the following language: *“For the purposes of this subsection, the
exclusion to the term ‘gift’ in subdivision (12) of subsection (€) of section 1-79 for a gift
for the celebration of amajor life event shall nat apply.” Public Acts 2004, No. 04-245, §
5. The effect of that language was to eliminate—for purposes of § 1-84 (m) only—the
major-life-event exception to the definition of the term “gift”; thus prohibiting a public
officia or state employee from accepting a gift given in celebration of a “major life
event’ from any person regulated by, doing business with, or seeking to business with his
or her department or agency.

Unlike § 1-84 (m), however, 8 1-84 (p) contains no such language. Itisawell
established rule of statutory interpretation that, when a statute concerning one subject
contains a particular provision, “the omission of such provision from asimilar statute
concerning arelated subject . . . is significant to show that a different intention existed.”
(Internal quotation marks omitted.) M. DeMatteo Construction Co. v. New London, 236
Conn. 710,717, 674 A.2d 845 (1996). Inthe absence of any languagein § 1-84 (p)
similar to that used in § 1-84 (m), we conclude that an individua subject to the $99.99
per-gift limit in 8 1-84 (p) may use themajor-life-event exception; and may, therefore,
give and accept a gift, without monetary limit, for the celebration of a“major life event.”

®Section 1-84 (m) readsin full: “No public official or state employee shall
knowingly accept, directly or indirectly, any gift, as defined in subsection (e) of section
1-79, from any person the official or employee knows or has reason to know: (1) Is doing
business with or seeking to do business with the department or agency in which the
official or employee is employed; (2) is engaged in activities which are directly regulated
by such department or agency; or (3) is prequalified under section 4a100. No person
shall knowingly give, directly or indirectly, any gift or giftsin violation of this provision.
For the purposes of this subsection, the exclusion to the term “gift’ in subdivision (12) of
subsection (e) of section 1-79 for a gift for the celebration of amajor life event shall not
apply. Any person prohibited from making a gift under this subsection shall report to the
[Office of State Ethics] any solicitation of a gift from such person by a state employee or
public officia.”



1. Direct Supervisor/Subordinate vs. Chain of Command

The final question is whether the limitations imposed by § 1-84 (p) apply only to
adirect supervisor and subordinate or to any individua up or down the chain of
command. Specifically, the DOT employee asked whether “ gifts in excess of [$99.99]
given from a subordinate to a supervisor . . . two or three levels above the subordinate are
prohibited”; and, conversely, whether the $99.99 per-gift limit from supervisorsto
subordinates applies only “if the gift is given by adirect supervisor to adirect
subordinate.”

Section 1-84 (p) (2) reads, in relevant part, as follows: “No public official or state
employee. . . shall knowingly accept . . . any gift costing one hundred dollars or more
from a public official or state employee who isa supervisor of such public official or
state employee.” (Emphasis added.) It isimportant that the |egislature used the
indefinite article “ &' —rather than the definite article “the’—to qualify the word
“supervisor.” Had the legislature intended to limit application of the provision to a direct
supervisor, it would have used the definite article “the,” thereby restricting the modified
noun (i.e., supervisor). Instead, it used the indefinite article*a,” thus suggesting that the
modified noun is but one of several of that kind. See Black’s Law Dictionary 1324 (5th
Ed. 1979) (*Grammatical niceties should not be resorted to without necessity; but it
would be extending liberality to an unwarrantable length to confound the articles‘a and
‘the” [M]ost . . . persons understand that ‘& is indefinite, but “the’ refersto a certain
object.” [Internal quotation marks omitted.]). Accordingly, we conclude that the
limitation imposed by 8§ 1-84.(p) (2) appliesnot only to adirect supervisor, but also to
any individual up the chain of command.

Section 1-84 (p) (1) provides, in relevant part, that “[n] o public official or state
employee. . . shall knowingly-accept ... any gift costing one hundred dollars or more
from a public official or state employeewho is under the supervision of such public
officia or state employee.” (Emphasisadded.) Inlight of the conclusion above, it would
strainlogic to conclude that the limitation imposed by § 1-84 (p) (1) appliesonly to a
direct subordinate. We conclude, therefore, that the limitation imposed by § 1-84 (p) (1)
applies not only to a direct subordinate, but also to any individual down the chain of
command.

CONCLUSION

It is the opinion of the Citizen’s Ethics Advisory Board that: (1) the monetary
limit imposed by § 1-84 (p) is a per-gift amount; (2) an individual subject to the $99.99
per-gift limit in 8 1-84 (p) may use the major-life-event exception; and (3) the limitations
imposed by § 1-84 (p) apply to adirect supervisor and subordinate and to any individual
up or down the chain of command.



