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Question Presented:  May the Capitol Region Education Council hire an 

employee of the Department of Education as a 
consultant within one year of his leaving state 
service, and if so, what  types of activities may he 
engage in on its behalf? 

 
Brief Answer: Provided that the Department of Education 

employee took no action that would place him 
within the prohibition of General Statutes § 1-84b 
(f), he may accept the post-state employment in 
question.  However, he must abide by the guidelines 
detailed below, which are intended as a broad, but 
not exclusive, outline of the types of issues that may 
arise under the Ethics Code.  

 
At its May 2011 regular meeting, the Citizen’s Ethics Advisory Board 

(“Board”) granted the petition for a declaratory ruling submitted by Donald P. 
Walsh (“Petitioner”), Deputy Executive Director of the Capitol Region Education 
Council.  The Board issues this declaratory ruling on the date shown below in 
accordance with § 1-92-39b of the Regulations of Connecticut State Agencies.  
The ruling interprets only the Code of Ethics for Public Officials (“Ethics Code”)1 
and the regulations of the Office of State Ethics, and is based solely on the facts 
provided by the Petitioner.  

 
Facts 

  
 The facts provided by the Petitioner are set forth below and are considered 
part of this ruling: 
 

                                                
1Chapter 10, part I, of the General Statutes.  
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I am writing to the Citizen’s Ethics Advisory Board (“Board”) on 
behalf of the Capitol Region Education Council (“CREC”) to seek 
advice or request an advisory opinion regarding the possible 
employment at CREC of a former State of Connecticut Department 
of Education (“DOE”) employee. 
 
It is CREC’s understanding that Mr. David Wedge retired from the 
DOE effective August 1, 2010 and that since his retirement, Mr. 
Wedge has worked as a temporary state employee.  It is CREC’s 
further understanding that Mr. Wedge will cease to be a temporary 
state employee effective June 30, 2011.  Based on previous State 
Ethics Commission decisions, CREC is of the opinion that the 
revolving door provisions contained in Conn. Gen. Stat. § 1-84b (b) 
is applicable to Mr. Wedge for one year after he completes his time 
as a temporary state employee.  Accordingly, Mr. Wedge is 
prohibited from representing CREC before the DOE until June 30, 
2012.  In addition, pursuant to Conn. Gen. Stat. § 1-84b (a), Mr. 
Wedge is forever prohibited from representing CREC before the 
DOE on any matter in which he participated personally and 
substantially while in state service, and in which the state has a 
substantial interest. 
 
I am writing this letter because CREC is considering hiring Mr. 
Wedge as a consultant beginning July 1, 2011 and respectfully 
requests advice or an advisory opinion from the Board as to whether: 
(1) Mr. Wedge can be hired by CREC as a consultant beginning July 
1, 2011 without violating the provisions of § 1-84b (b) or § 1-84b 
(a); and (2) what sort of activities, if any, Mr. Wedge could perform 
as a CREC employee beginning on July 1, 2011 that would not 
violate the provisions mentioned above or any other provision of the 
State Code of Ethics.   
 

Analysis 
 

As noted in Advisory Opinion No. 2001-26, “a 120 day worker occupies a 
classified state position for that time period; and, therefore, is considered a state 
employee for purposes of the [Ethics] Code . . . .”  Thus, until June 30, 2011, his 
last day of state employment, Mr. Wedge will be subject to the Ethics Code in its 
entirety.  That means that his job hunt must comply with the Ethics Code’s 
conflict-of-interest provisions, General Statutes §§ 1-84 through 1-86, which are 
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premised on a single rationale: that “public service is a public trust and must not be 
used for personal financial gain.”2  
 
 In Advisory Opinion No. 2004-14, the former State Ethics Commission 
(“former Commission”) addressed a public official’s job hunt, particularly whether 
he could discuss job opportunities with private entities while still a state employee.  
Although answering that question affirmatively, the former Commission explained 
that, “while he is actively pursuing a particular job opportunity, he should have 
nothing to do with his potential outside employer’s state business.”3  By “active 
pursuit,” it meant not the point at which the public official “sends in a resume in 
response to an advertisement, but has not yet heard back from the employer; but 
rather “the point at which the . . . official is scheduled for an interview with the 
prospective employer.”4  At that point, if required to take official action that would 
affect the potential employer’s state business, the public official would have to 
follow the procedure set forth in General Statutes § 1-86 (a), namely: prepare a 
written statement, signed under penalty of false statement, describing the matter 
requiring action and the nature of the conflict, and deliver a copy of the statement 
to his immediate superior, who must assign the matter to someone at or above his 
level.5 
 
 In the situation before us, it is readily apparent that Mr. Wedge is at the 
point of “active pursuit” of a job opportunity with CREC, meaning that, while still 
in state service, he may not have anything to do with CREC’s state business, and 
that if required to get involved with it, he must comply § 1-86 (a)’s notification 
and recusal requirements.  Further, he is prohibited by General Statutes § 1-84 
(g)—the Ethics Code’s anti-bribery provision—from soliciting or accepting 
anything of value, including a promise of future employment, based on any 
understanding that his “official action or judgment . . . would be or had been 
influenced thereby.” 
 
 Turning from the “active pursuit” of a job opportunity to the acceptance of 
post-state employment, we note first that, because “a 120 day worker . . . is 
considered a state employee for purposes of the [Ethics] Code,” the “post-state 
employment provisions fully apply to the 120 day worker at the end of the 
                                                

2Advisory Opinion No. 91-4.  
3Advisory Opinion No. 2004-14.  The former Commission based its conclusion on 

General Statutes § 1-84 (c), which provides in relevant part: “no public official or state employee 
shall use his public office or position or any confidential information received through his holding 
such public office or position to obtain financial gain for himself, his spouse, child, child's spouse, 
parent, brother or sister or a business with which he is associated.” 

4Advisory Opinion No. 2004-14. 
5Id.  
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temporary employment period.”6  Of those, the only one that could prohibit Mr. 
Wedge from accepting post-state employment with CREC is General Statutes § 1-
84b (f).  

 
Section 1-84b (f) prohibits a former state employee from accepting 

employment—for one year after leaving state service—with a party to a state 
contract valued at $50,000 or more if he participated substantially in, or 
supervised, the negotiation or award of that contract, and it was signed within his 
last year of state service.  The regulations clarify that, under § 1-84b (f), 
“employment” includes “any work or endeavor, whatever its form, undertaken in 
order to obtain financial gain”7; “contract” includes, but is not limited to, “any 
contract implementing a state grant or award of fifty thousand dollars or more,” 
unless the grant “is determined solely by statutory formula”8; and “substantial 
participation” means “participation that was direct, extensive and substantive, not 
peripheral, clerical or ministerial.”9 
 
 By way of example of participation that is direct, extensive, substantive, 
and (thus) “substantial,” the former Commission explained that § 1-84b (f) applies 
to persons 
 

• “who negotiate the terms of a contract, or amendments to it”10; 
 

• “who have discretionary power to affect the terms of a contract—the 
specifications, for example”11; 
 

• “who review proposals and make recommendations, other than clerical 
or perfunctory ones, as to bids to be considered or accepted”12; 

 
• “whose responsibilities require them to become involved to a 

significant, material degree in the evaluation or decisional processes 
leading to the award of a contract”13;  

 

                                                
6Advisory Opinion No. 2001-26.  
7Regs., Conn. State Agencies § 1-81-39.  
8Regs., Conn. State Agencies § 1-81-38 (b) and (c).  
9Regs., Conn. State Agencies § 1-81-38 (a). 
10Advisory Opinion No. 86-9.  
11Advisory Opinion No. 87-8.  
12Id.  
13Id.  
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• “who have such a major responsibility for awarding the contract—such 
as final approval—that it is unlikely that a person did not become 
involved personally and substantially in the contract award”14; and  

 
• “who in fact exercise supervisory authority in the negotiation or award 

of a contract, although not specifically required to do so.”15 
 

As applied here, Mr. Wedge must look back one year from the date he 
leaves state employment (i.e., June 30, 2011) to determine whether he had any 
such involvement in the negotiation or award of a contract—valued at $50,000 or 
more and signed with that year—between the state of Connecticut and CREC.  If 
not, then he may accept post-state employment as a consultant for CREC without 
violating the prohibition in § 1-84b (f).  

 
 But he still must abide by three other revolving-door provisions, the first 
being General Statutes § 1-84a, under which Mr. Wedge may never “disclose or 
use confidential information acquired in the course of and by reason of his official 
duties, for financial gain for himself or another person.”  The term “confidential 
information” includes 
  

(1) any information in the possession of the State, a state employee, 
or a public official, whatever its form, which is mandatorily non-
disclosable to the general public under any state or federal statute, 
regulation, or provision; and (2) any information in the possession of 
the State, a state employee, or a public official, whatever its form, 
which falls within a category of permissibly non-disclosable 
information under the Freedom of Information Act, Chapter 3 of the 
Connecticut General Statutes, and which the appropriate agency or 
individual has decided not to disclose to the general public.16 

 
 Second, under General Statutes § 1-84b (a), Mr. Wedge may never 
“represent anyone other than the state, concerning any particular matter (1) in 
which he participated personally and substantially17 while in state service, and (2) 
                                                

14Id.  
15Id.  
16Regs., Conn. State Agencies § 1-81-15 (a).  In § 1-81-31 of the Regulations of 

Connecticut State Agencies, it states: “For the purposes of Section 1-84a, the term confidential 
information shall have the same meaning as when used in Subsection (b) and (c) of Section 1-84 
of the Connecticut General Statutes. The term confidential information is defined in Sec. 1-81-15 
of these regulations.”  

17“Substantial participation” means “participation that was direct, extensive and 
substantive, not peripheral, clerical or ministerial.”  Regs., Conn. State Agencies § 1-81-32.  
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in which the state has a substantial interest.”18  Designed to prevent “side-
switching in the midst of on-going state proceedings,”19 § 1-84b (a) will attach to 
Mr. Wedge for life, and will apply regardless of the forum (be it his former 
agency, a court, etc.), and regardless of whether he is compensated to “represent,” 
a term defined “to include any action whatsoever regarding any particular matter . . 
. .’”20  By “particular matter,” it is meant actions of specific application (e.g., 
contracts, requests for rulings, investigations, permits, grants, orders, etc.), but not 
actions of general application (e.g., regulations, legislation, the formulation of 
general policy, etc.).21  And even if Mr. Wedge is prohibited from representing 
CREC with respect to a “particular matter,” § 1-84b (a) will not prohibit CREC 
“from engaging in any representation that [Mr. Wedge] could not undertake, 
provided that [he] shall not receive any compensation or profit resulting from the 
representation.”22 
 
 Third, General Statutes § 1-84b (b) prohibits Mr. Wedge, for one year after 
leaving state service, from representing anyone (including CREC), other than the 
state, for compensation before his former state agency (i.e., the DOE), concerning 
any matter in which the state has a substantial interest.23  The provision’s purpose 
is to establish a “cooling off period to inhibit use of influence and contacts with 
one’s former agency colleagues for improper financial gain.”24  For purposes of 
this cooling-off provision, the term “represent” has been defined to include “all 
forms of contact (e.g., meeting, correspondence, telephone call, etc.) with any 
member of [one’s former agency] regarding any state issue.”25  Notwithstanding 
that broad definition, Mr. Wedge may, by way of example, engage in the following 
conduct without running afoul of § 1-84b (b):  

                                                
18“[T]he State shall be deemed to have a substantial interest in a matter whenever the 

finances, health, safety, or welfare of the State or one or more of its citizens will be substantively 
affected by the outcome.”  Regs., Conn. State Agencies § 1-81-35. 

19Advisory Opinion No. 89-37.  
20Regs., Conn. State Agencies § 1-81-33.  There are two exception to the definition of 

“represent”: “no former . . . state employee: (a) Shall be prohibited from testifying on behalf of a 
party other than the State in any matter in any forum, if the individual has been properly 
subpoenaed to so testify and receives only statutory witness fees.  (b) Shall be prohibited from 
engaging in work that is technical in nature and that involves no matter at issue between the State, 
or any other party, and the entity that the individual is representing, e.g., work implementing a 
previously agreed upon contract between the private entity and the State.”  Id. 

21Advisory Opinion No. 2010-1.  
22Regs., Conn. State Agencies § 1-81-34.  
23“The state has a substantial interest in a matter whenever the finances, health, safety, or 

welfare of the State or one or more of its citizens will be substantively affected by the outcome.”  
Advisory Opinion No. 96-6.   

24(Internal quotation marks omitted.)  Advisory Opinion No. 98-21.  
25Advisory Opinion No. 2002-24.  
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• use his expertise “back at the office” or “behind the scenes” (e.g., 
preparing documents for submission to the DOE), provided that nothing 
ultimately submitted to the DOE contains his name26;    
 

• contact the DOE for generic information (e.g., a set of the latest 
regulations), provided that the request does not “specifically or by 
implication reveal[] the entity for which the information is needed”27; 

 
• socialize with DOE employees, provided that social occasions are not 

used to improperly represent his new employer before his former 
agency, and that he does not attempt “to deliberately inform former 
colleagues of [his] new position and employer, if [his] new employer is 
involved in representation before the State agency”28;   

 
• sit in on DOE hearings or meetings, provided that his “new employer is 

not representing itself . . . at that hearing or meeting”29; 
 
• represent CREC before any other state entity, provided that DOE 

employees do not serve on the entity (as could be the case with, for 
example, a legislative task force).30 

 
By order of the Board, 

 
 

 
Dated_________________   _________________________  

Chairperson 

                                                
26See Advisory Opinion No. 2006-2.  
27Declaratory Ruling 90-A.  
28Id.  In Declaratory Ruling 90-A, the former Commission recognized that there would 

“be occasions when, through inadvertence . . . the former employee’s new position will be 
revealed,” but concluded that “[d]eliberate and/or repeated efforts by the former state employee to 
reveal his or her new role do violate the [Ethics] Code.”  Id.  

29Id.  However, not only may Mr. Wedge not “attend a meeting at [his] former agency as 
a representative of a new employer with regard to matters of specific interest to the private 
employer”; Advisory Opinion No. 90-18; he may not even sit in at such a meeting: “by sitting in 
at [his former agency’s] hearing or meeting (whether scheduled or unscheduled) at which [his 
post-state] employer is representing itself or another entity, [he] is providing compensated 
representation in violation of § 1-84b (b) even though someone else may also be providing 
representation.”  Declaratory Ruling 90-A. 

30See Advisory Opinion No. 96-18. 


