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INTRODUCTION

 

The Citizen’s Ethics Advisory Board issues this advisory opinion at the request of Anita Schepker, a registered lobbyist and president of the CT Lobbyists’ Association.  Ms. Schepker asked the following questions about the exceptions to the requirement to register as a communicator lobbyist. 

QUESTIONS
1. Whether a regular employee of a client lobbyist may be considered an “expert witness.”  

2. Whether in the instance that a legislator requests a meeting with the president of a corporation, such president must register as a lobbyist. 
ANSWERS
1. A regular employee of a client lobbyist may be considered an “expert witness.”

2. The president of a corporation must register as a lobbyist in the instance that a legislator requests a meeting with such president if: (a) in the president’s act of supplying information to the legislator his purpose is to influence legislative action, and (b) the president and his communications with the legislator do not fit within one of the exceptions to the definitions of “lobbying” or “lobbyist.” 
ANALYSIS 
I

Although the Code of Ethics for Lobbyists (“Code”) does not define the term “expert witness,” § 1-92-44 of the Regulations of Connecticut State Agencies does define the term.  The regulations exclude expert witnesses from the definition of lobbyist.  As the regulations indicate: 

‘Expert witnesses’ are individuals
 who appear before legislative committees or executive agencies to give testimony on subjects concerning which said individuals have specialized or technical expertise, beyond the ken of the average layman, obtained through knowledge, skill, experience, training, or education. The term ‘lobbyist’ does not include an expert witness who provides legislative or administrative testimony where such testimony becomes part of the record of any legislative, regulatory, or administrative agency's public proceeding: (1) which is conducted as an open public hearing for which notice is given pursuant to applicable law; and (2) of which a record is created in a manner which makes possible the creation of a transcript; and (3) with respect to which full public access is provided according to law, to such record or transcript and to all written material which becomes part of the record; and (4) prior to which a statement of intent to provide testimony as an expert witness, with a summary of his or her credentials in support thereof, shall have been filed with the Office of State Ethics.  Payments to expert witnesses shall be reported in the financial report of client registrants in the same manner as other expenditures for lobbying activities are presently reported. 

The definition of “expert witness” specifies certain requirements, none of which involve the individual’s place of employment.  The term “individual” is used throughout that regulatory provision.  Thus, any individual with specialized or technical expertise, beyond the ken of the average layman, who obtained such expertise through knowledge, skill, experience, training, or education may serve as an expert witness so long as all of the requirements set forth in § 1-92-44 are met.  Of particular import is the little-known requirement to file a summary of the expert’s credentials with the Office of State Ethics prior to providing testimony as an expert witness.  
II
When a legislator requests a meeting with the president of a corporation, we must look to (a) the president’s intent in furnishing the information and (b) the nature and content of the information supplied to the legislator.  The initial question becomes whether, in the president’s act of supplying information to the legislator, his purpose is to influence legislative action.  For example, in Advisory Opinion No. 78-13, the former State Ethics Commission (“former Commission”) was asked by an insurance firm whether supplying information requested by members or staff of the General Assembly constitutes lobbying.  In response, the former Commission stated that “[w]hether the information is volunteered or requested by the legislature . . . the circumstances behind the request, are not controlling.  What determines whether the insurance firm is lobbying is its intent in furnishing the information.  If it is for the purpose of influencing legislative action, it is lobbying. Conversely, if it is not for the purpose of influencing legislative action, it is not lobbying.”

Similarly, in Advisory Opinion No. 81-11, the former Commission advised that if a “corporation is asked to supply a specific document, or all the information it has on a criminal justice issue, in responding precisely to the question it probably is neither lobbying nor acting in furtherance of lobbying.”  The former Commission added:

On the other hand, if it were to supply more than was requested, because it felt that what was requested would present too narrow a viewpoint on the matter, it would appear to be lobbying. If a legislative proposal exhibited a bias or a lack of understanding of a particular issue, and the corporation presented to the committee having jurisdiction over the bill all the information on the subject, it probably would have done this to influence the committee's or the General Assembly's actions. Thus, it would be lobbying.
While the intent test may seem subjective, the former Commission has made it clear that intent can also be manifested objectively.  The former Commission indicated that the content of the information may give some indication of intent. While some of the information provided may be patently neutral, other information may create an impression “which, if the activity is not reported as lobbying, could require an explanation . . . as to why the furnishing of it should not be held to have been done for the purpose of influencing legislative action.”
 “How provision of the information was initiated . . .” may also be significant to the analysis.
  
If the corporation president, in answering those questions asked by the legislator, is merely providing the legislator with information such as facts and figures about his corporation, then the corporation president will not be deemed to be lobbying.  If, however, the corporation president provides more information than that which was sought or if he provides information in a manner that exhibits bias and favors his employer, he will be deemed to be lobbying and must register unless one of the exceptions to the definitions of “lobbying” or “lobbyist” applies. 
   

It is important to note, however, that even if the corporation president is not required to register, the corporation itself, as a registrant, must report the corporation president’s salary. 
 
�The term “individual” is defined by the Code as a natural person.  General Statutes § 1-91 (i).  


�Regs., Conn. State Agencies § 1-92-44. 


�Advisory Opinion No. 78-13.


�Advisory Opinion No. 78-13.


�See Id.  


�See General Statutes § 1-91 (k) and (l). 


�“Financial reports of all client registrants . . . shall also include the dollar amount and the type of expenditure for . . . the pro rata value of the compensation . . . of individuals who lobby but who need not register because they do not meet the financial threshold for lobbying or they are excused by Subdivisions (4) or (7) of Subsection (1) of Section 1-91 of the Connecticut General Statutes . . . .” Regs., Conn. State Agencies §  1-92-49 (a) (5). 
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