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Question Presented: The petitioner asks whether he has a 

“conflict of interest with respect to 

making decisions in his capacity as 

Commissioner of Education that either 

directly or indirectly affect charter 

schools, including Achievement First 

schools or Amistad Academy.”  

 

Brief Answer: No.  Because the petitioner has no 

financial interest in either Achievement 

First or Amistad Academy, and because 

neither entity is an “associated” 

business, he is free to take official 

action that either directly or indirectly 

affects charter schools generally or 

those entities specifically.      
 

At its December 2011 regular meeting, the Citizen‟s Ethics 

Advisory Board (“Board”) granted the petition for an advisory opinion 

submitted by Stefan Pryor, Commissioner of Education for the state of 

Connecticut.  The Board issues this advisory opinion on the date shown 

below in accordance with General Statutes § 1-81 (a) (3).  The opinion 

interprets the Code of Ethics for Public Officials (“Ethics Code”)1 and its 

regulations, is binding on the Board concerning the person who 

requested it and who acted in good-faith reliance thereon, and is based 

solely on the facts provided by the petitioner.      

 

                                                 
1Chapter 10, part I, of the General Statutes.  
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Facts 
  

The facts provided by the petitioner are set forth below and are 

considered part of this opinion: 

    

I am currently serving as the Commissioner of Education 

for the State of Connecticut, and I am writing to ensure 

that by serving in this position that there are no violations 

of the Code of Ethics for Public Officials.  While I have 

discussed the matter informally with one of your staff 

members, I would like to receive a formal opinion from the 

Citizen‟s Ethics Advisory Board. 

 

Prior to my employment with the State of Connecticut, I 

was a co-founder of Amistad Academy in New Haven, 

Connecticut.  Additionally, up to and just prior to assuming 

this position as Commissioner of Education, I served on the 

Board of Trustees for Achievement First—the charter 

management organization of which Amistad Academy is 

the flagship school.  Achievement First has opened charter 

schools in Connecticut and New York.  I have never had 

any financial interest in either Amistad Academy or 

Achievement First. 

 

Pursuant to the Connecticut Code of Ethics for State 

Officials, I wish to verify that I do not have a conflict of 

interest with respect to making decisions in my capacity as 

Commissioner of Education that either directly or 

indirectly affect charter schools, including Achievement 

First Schools and Amistad Academy.2 

 

Analysis 
  

As a gubernatorial appointee, the Commissioner of Education is a 

                                                 
2Petition for Advisory Opinion submitted by Stefan Pryor to Barbara Housen, 

General Counsel, Office of State Ethics (December 5, 2011).  
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“public official”3 and is thus subject to the Ethics Code, including its 

conflict provisions, General Statutes §§ 1-84 through 1-86.  The conflict 

provisions are based on the rationale that public service is a public 

trust and must not be used for personal financial gain or the financial 

gain of certain family members or an “associated” business.4  For 

example, under §§ 1-84 (c), 1-85 and 1-86, a public official, with certain 

caveats, may not take official action or otherwise use his state position 

to influence any agency action, “for his . . . own financial benefit or for 

the financial benefit of an „associated‟ business, his . . . spouse, child, 

son- or daughter-in-law, parent or sibling.”5 
 

In this case, Commissioner Pryor states that he has “never had 

any financial interest in either Amistad Academy or Achievement 

First.”  Assuming then that, if he was to take official action that would 

affect those entities, there would be no financial gain to him personally 

(or to any designated family members), he would be prohibited from 

acting only if either entity constituted a “business with which he is 

associated,” a statutorily defined term that includes, among other 

things,  

 

any . . . entity through which business for profit or not for 

profit is conducted in which the public official . . . or 

member of his immediate family is a director, officer, 

owner, limited or general partner, beneficiary of a trust or 

holder of stock constituting five per cent or more of the 

total outstanding stock of any class, provided, a public 

official . . . or member of his immediate family, shall not be 

deemed to be associated with a not for profit entity solely by 

virtue of the fact that the public official . . . is an unpaid 

director or officer of the not for profit entity.  “Officer” refers 

only to the president, executive or senior vice president or 

treasurer of such business.6 

                                                 
3Under § 1-79 (k), a “public official” includes, among others, “any person 

appointed to any office of the . . . executive branch of state government by the 

Governor . . . .” 
4Advisory Opinion No. 2011-4, Connecticut Law Journal, Vol. 73, No. 23, p. 

4C (December 6, 2011).    
5Advisory Opinion No. 95-15, Connecticut Law Journal, Vol. 57, No. 16, p. 3E 

(October 17, 1995).     
6(Emphasis added.)  General Statutes § 1-79 (b).  
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Because both Amistad Academy and Achievement First happen 

to be not-for-profit entities, even if Commissioner Pryor was still 

serving as an unpaid director on either entity‟s board, the entity would 

not (in light of the italicized exception) constitute an “associated” 

business, and he would be free to take official action affecting it.7  But 

Commissioner Pryor is apparently no longer associated in any capacity 

with Amistad Academy or Achievement First, meaning that they are 

not “associated” businesses and, by implication, that he is free to take 

official action that would affect them, directly or indirectly, without 

concern of an Ethics Code violation.8    

 

 As for appearance issues, they are beyond the reach of the Ethics 

Code.9  

 

By order of the Board, 

 

 

 

 

 

Dated_________________  _________________________  

Chairperson 

                                                 
7See Advisory Opinion No. 2002-26, Connecticut Law Journal, Vol. 64, No. 30, 

p. 11D (January 21, 2003) (“The mere fact that a state employee . . . is an unpaid 

director or officer of a not-for-profit entity does not make that entity a business with 

which the employee is associated. . . . Therefore, for example, if a state employee sits 

on the board of a charitable organization and wishes to suggest [in his state 

capacity] that a contribution be made to that organization, the Code of Ethics would 

not forbid such a recommendation.”)  
8Cf. Advisory Opinion No. 94-9, Connecticut Law Journal, Vol. 73, No. 23, p. 

4C (December 6, 2011)  (concluding that a state employee “may interact with, or 

make decisions concerning her former employer or any competing vendor regarding 

bids for” a state project, for “although the [Ethics] Code restricts contact with one‟s 

former state agency for one year after termination of state service, there is no 

parallel restriction regarding contact with your former employer when coming from 

the private sector to state service”).  
9See Advisory Opinion No. 2009-7, Connecticut Law Journal, Vol. 71, No. 11, 

p. 14C (September 15, 2009) (“[t]he Code . . . does not speak of appearances of 

conflict, only actualities,” so in “interpreting and enforcing the Code . . . [we are] 

limited, by statute, from addressing appearances or perceptions of conflict of 

interest” [internal quotation marks omitted]).   


