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Questions Presented: The petitioner asks whether members of the 

Connecticut Bar Examining Committee 

(“CBEC”) who are appointed by judges are 

“public officials”—as that term is defined in 

General Statutes § 1-79 (k)—and thus subject 

to the Code of Ethics for Public Officials.   

   

Brief Answer: Members of the CBEC who are appointed by 

judges are not “public officials”—as that 

term is defined in General Statutes § 1-79 

(k)—and are thus not subject to the Code of 

Ethics for Public Officials.  

 

At its December 2011 regular meeting, the Citizen‘s Ethics Advisory Board 

(―Board‖) granted the petition for an advisory opinion submitted by Peter 

Lewandowski, Assistant General Counsel at the Office of State Ethics.  The Board 

issues this advisory opinion on the date shown below in accordance with General 

Statutes § 1-81 (a) (3).  The opinion interprets the Code of Ethics for Public 

Officials (―Ethics Code‖)
1
 and its regulations, is binding on the Board concerning 

the person who requested it and who acted in good-faith reliance thereon, and is 

based solely on the facts provided by the petitioner.     

 

Facts 
  

  Generally, a petitioner‘s facts are set forth in this section, but because the 

question presented is one of legal interpretation and there are no specific facts 

involved, the petitioner‘s detailed question is presented instead:  

  

 

                                                 
1
Chapter 10, part I, of the General Statutes.  
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In accordance with General Statutes § 1-81 (a) (3), I write to 

request a formal opinion of the Citizen's Ethics Advisory 

Board with respect to the application of the Code of Ethics, 

Part I, to members of the Connecticut Bar Examining 

Committee (―CBEC‖).  Pursuant to the Connecticut Practice 

Book, members of the CBEC are appointed as follows: 

 

There shall be an examining committee appointed by the 

judges of the superior court consisting of twenty-four 

members, of whom at least one shall be a judge of said court, 

and the rest attorneys residing in this state.
 2

  

 

Judges, in turn, are appointed pursuant to the Connecticut 

Constitution and Connecticut General Statutes, as follows:  

 

The judges of the supreme court, of the appellate court and of 

the superior court shall, upon nomination by the governor, be 

appointed by the general assembly in such manner as shall by 

law be prescribed.
3
 

 

Judges of all courts, except those courts to which judges are 

elected, shall be nominated by the Governor exclusively from 

the list of candidates or incumbent judges submitted by the 

Judicial Selection Commission.
4
 

 

Each appointment of … a judge of the … Superior Court shall 

be by concurrent resolution. The action on the passage of 

each such resolution in the House and in the Senate shall be 

by vote taken on the electrical roll-call device. No resolution 

shall contain the name of more than one nominee.
5
 

 

Specifically, my question is whether CBEC members who are 

appointed by judges are public officials—as that term is 

defined in General Statutes § 1-79 (k)—and thus subject to 

the Code of Ethics for Public Officials.   

 

                                                 
2
Practice Book § 2-3.  

3
Conn. Const., art. XX, § 2.  

4
General Statutes § 51-44a (h) (1).  

5
General Statutes § 2-42. 
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Analysis 

 

The issue at hand involves the Ethics Code‘s definition of ―public official.‖ 

That term is defined, in pertinent part, as  

 

any state-wide elected officer, any member or member-elect 

of the General Assembly, any person appointed to any office 

of the legislative, judicial or executive branch of state 

government by the Governor or an appointee of the 

Governor, with or without the advice and consent of the 

General Assembly,… any person appointed or elected by the 

General Assembly or by any member of either house thereof, 

… but shall not include a member of an advisory board, a 

judge of any court either elected or appointed ….
6
 

 

Thus, to fit within the definition of ―public official,‖ CBEC members must 

be (1) appointed by the Governor, (2) appointed by an appointee of the Governor, 

or (3) appointed by the General Assembly.  Under the Practice Book, CBEC 

members are not appointed by the Governor or by the General Assembly, but by 

judges.
7
  So the question is whether judges are appointees of the Governor, for if 

so, CBEC members would be appointed by appointees of the Governor and hence 

would be considered ―public officials.‖  According to the Connecticut 

Constitution, judges are appointed, not by the Governor (who simply nominates 

them), but by the General Assembly.  That said, CBEC members are not appointed 

by appointees of the Governor and are therefore not ―public officials,‖ meaning 

they are not subject to the Ethics Code.       

  

This conclusion is consistent with that reached in Advisory Opinion No. 79-

28.
8
 In that opinion, the former State Ethics Commission (―SEC‖) considered 

whether members of the Public Defender Services Commission are ―public 

officials‖ subject to the Ethics Code.  Members of that commission are appointed 

as follows: ―[t]wo of the members are judges, appointed by the Chief Justice; of 

the remaining five, four are appointed by the legislative leadership and one by the 

Governor.‖
9
  According to the SEC, members appointed by legislative leaders are 

―public officials.‖  However, with respect to judges, the SEC concluded that: ―as 

                                                 
6
(Emphasis added.)  General Statutes § 1-79 (k). This statute was amended by No. 99-56 

of the 1999 Public Acts by adding ―an appointee of the Governor‖ to the definition of ―public 

official.‖ 
7Practice Book § 2-3. 
8
Connecticut Law Journal, Vol. 41, No. 26, p. l5 (December 25, 1979). 

9
Id.  
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members of the Public Defender Services Commission they are not ‗public 

officials‘ because they are appointed by the Chief Justice.‖
10

   

 

 Given the method of appointment, CBEC members fall outside the scope of 

the Ethics Code.
11

  Thus, unless changed by the legislature, this body has no 

authority over members of the CBEC.   

 

By order of the Board, 

 

 

 

 

_________________   _________________________  

Dated      Chairperson 

                                                 
10

 (Emphasis added.)  Advisory Opinion No. 79-28.  While the conclusion reached in 

Advisory Opinion No. 79-28 preceded the statutory change to ―public official‖ in 1999, which 

included ―appointee of the Governor,‖ its conclusion still holds because pursuant to the 

Constitution judges are not appointed by the Governor. Judges were not gubernatorial 

appointments prior to the statutory change and are still not. Thus, the statutory change is 

irrelevant.  
11

This conclusion is consistent with that previously reached by a staff attorney of the 

Ethics Commission in an informal staff opinion.  In that request, Attorney Marianne Smith was 

asked whether members of the Bar Examining Committee must file a report with the Ethics 

Commission when they are reimbursed for expenses associated with their attendance at 

conferences or meetings.  Attorney Smith concluded that members of the CBEC ―are not public 

officials within the meaning of the Code, are not subject to the jurisdiction of the Commission 

and, consequently, are not required to file reports of the receipt of necessary expenses.‖ Request 

for Advisory Opinion No. 1036 (1993). 
 


