



NOTE:  The following is a draft response to a request for an advisory opinion prepared for consideration by the Citizen’s Ethics Advisory Board.  It does not necessarily constitute the views of the Board.

TO:

Board Members, Citizen's Ethics Advisory Board 

FROM:
Cynthia Isales, Assistant General Counsel

RE: 
Exceptions to the Requirement to Register as a Communicator Lobbyist
DATE:
November 14, 2008
I.
INTRODUCTION

 

The Citizen’s Ethics Advisory Board issues this advisory opinion at the request of Anita Schepker, a registered lobbyist and president of the Association of Connecticut Lobbyists.  Ms. Schepker asked the following questions about the exceptions to the requirement to register as a communicator lobbyist. 

II.
QUESTIONS

A. Whether a regular employee of a client lobbyist may be considered an “expert witness” and, thus, exempted from the requirement to register as a lobbyist.   

B. Whether in the instance that a legislator requests a meeting with the president of a corporation, such president must register as a lobbyist. 

III.
ANSWERS
A. A regular employee of a client lobbyist may be considered an “expert witness” and, thus, exempted from the requirement to register as a lobbyist.   

B. The president of a corporation must register as a lobbyist in the instance that a legislator requests a meeting with such president if: in the president’s act of supplying information to the legislator, on behalf of his corporation, his purpose is to influence legislative action, and the president and his communications, made on behalf of his corporation, with the legislator do not fit within one of the exceptions to the definitions of “lobbying” or “lobbyist.” 

IV.
ANALYSIS 

A.
Who may be considered an “expert witness?” 
Although the Code of Ethics for Lobbyists (“Code”) does not define the term “expert witness,” § 1-92-44 of the Regulations of Connecticut State Agencies does define the term.  The regulations exclude expert witnesses from the definition of lobbyist.  As the regulations indicate: 

‘Expert witnesses’ are individuals
 who appear before legislative committees or executive agencies to give testimony on subjects concerning which said individuals have specialized or technical expertise, beyond the ken of the average layman, obtained through knowledge, skill, experience, training, or education. The term ‘lobbyist’ does not include an expert witness who provides legislative or administrative testimony where such testimony becomes part of the record of any legislative, regulatory, or administrative agency's public proceeding: (1) which is conducted as an open public hearing for which notice is given pursuant to applicable law; and (2) of which a record is created in a manner which makes possible the creation of a transcript; and (3) with respect to which full public access is provided according to law, to such record or transcript and to all written material which becomes part of the record; and (4) prior to which a statement of intent to provide testimony as an expert witness, with a summary of his or her credentials in support thereof, shall have been filed with the Office of State Ethics.  Payments to expert witnesses shall be reported in the financial report of client registrants in the same manner as other expenditures for lobbying activities are presently reported.

The definition of “expert witness” specifies certain requirements, none of which involve the individual’s place of employment.  The term “individual” is used throughout that regulatory provision.  Thus, any individual with specialized or technical expertise, beyond the ken of the average layman, who obtained such expertise through knowledge, skill, experience, training, or education may serve as an expert witness so long as all of the requirements set forth in § 1-92-44 are met.  Of particular import is the little-known requirement to file a summary of the expert’s credentials with the Office of State Ethics prior to providing testimony as an expert witness.  
B.
Must a corporation president register as a lobbyist?
The second question is whether in the instance that a legislator requests a meeting with the president of a corporation, such president must register as a lobbyist.  The answer to that question depends on the answers to two other questions, the first being whether the president of the corporation is in fact lobbying as defined in General Statutes § 1-91 (k).
  Assuming that the president of the corporation is indeed lobbying, the second question becomes whether or not he is a “lobbyist” who is required to register pursuant to General Statutes § 1-94.
   

i.
Is the corporation president lobbying? 
To answer the first question, we must determine whether, in the president’s act of supplying information to the legislator, his purpose is to influence legislative action.  The factors considered by the former State Ethics Commission (“former Commission”) in determining whether an individual is indeed attempting to influence legislative action are (a) the individual’s intent in furnishing the information and (b) the nature and content of the information supplied to the public official.  For example, in Advisory Opinion No. 78-13, the former Commission was asked by an insurance firm whether supplying information requested by members or staff of the General Assembly constitutes lobbying.  In response, the former Commission stated that “[w]hether the information is volunteered or requested by the legislature . . . the circumstances behind the request, are not controlling.  What determines whether the insurance firm is lobbying is its intent in furnishing the information.  If it is for the purpose of influencing legislative action, it is lobbying. Conversely, if it is not for the purpose of influencing legislative action, it is not lobbying.”

Similarly, in Advisory Opinion No. 81-11, the former Commission advised that if a “corporation is asked to supply a specific document, or all the information it has on a criminal justice issue, in responding precisely to the question it probably is neither lobbying nor acting in furtherance of lobbying.”  The former Commission added:

On the other hand, if it were to supply more than was requested, because it felt that what was requested would present too narrow a viewpoint on the matter, it would appear to be lobbying. If a legislative proposal exhibited a bias or a lack of understanding of a particular issue, and the corporation presented to the committee having jurisdiction over the bill all the information on the subject, it probably would have done this to influence the committee's or the General Assembly's actions. Thus, it would be lobbying.

Although the intent test may seem subjective, the former Commission made clear that intent can also be manifested objectively.  The former Commission indicated that the content of the information may give some indication of intent.  While some of the information provided may be patently neutral, other information may create an impression “which, if the activity is not reported as lobbying, could require an explanation . . . as to why the furnishing of it should not be held to have been done for the purpose of influencing legislative action.”
  “How provision of the information was initiated” may also be significant to the analysis.
  

If the corporation president, in answering the legislator’s questions, is merely providing the legislator with information such as facts and figures about his corporation, then the corporation president will not be deemed to be lobbying.  If, however, the corporation president provides more information than that which was sought or if he provides information in a manner that exhibits bias and favors his employer, he will be deemed to be lobbying.   
ii.
Is the corporation president a lobbyist who is required to register? 
If we determine that the corporation president is indeed lobbying because his purpose is “to influence legislative action,” the second question becomes whether he is a lobbyist who is required to register pursuant to § 1-94.  According to § 1-94, a lobbyist
 must register with the Office of State Ethics if he: “[r]eceives or agrees to receive compensation or reimbursement for actual expenses, or both, in a combined amount of two thousand dollars or more in a calendar year for lobbying, whether that receipt of compensation or reimbursement or agreement to receive such compensation or reimbursement is solely for lobbying or the lobbying is incidental to that person's regular employment.”
  In light of § 1-94, the corporation president must register as a lobbyist if he receives $2000 or more in compensation “solely for lobbying” or if lobbying is “incidental to [his] regular employment.”
  
The term “incidental,” as it is used in the phrase “incidental to that person's regular employment,” is not defined in the Code of Ethics for Lobbyists. Merriam Webster Dictionary defines “incidental” as “being likely to ensue as a chance or minor consequence.”
  Pursuant to that definition, if a corporation president’s lobbying on behalf of his corporation is likely to ensue as a consequence of his regular employment, then such lobbying is “incidental to [his] regular employment” within the meaning of § 1-94.
  Although the corporation may not be compensating its president specifically for lobbying, if the president’s lobbying is incidental to his regular employment, such lobbying activities will require registration if the $2000 threshold is met.  
The corporation president will not, of course, be required to register as a lobbyist if one of the eight exceptions to the definition of “lobbyist” applies.  The exceptions range from a “publisher, owner or an employee of the press, radio or television while disseminating news or editorial comment to the general public in the ordinary course of business”
 to the so-called five-hour rule, which provides as follows:
[a]ny person who receives no compensation or reimbursement specifically for lobbying and who spends no more than five hours in furtherance of lobbying unless such person (A) exclusive of salary, receives compensation or makes expenditures, or both, of two thousand dollars or more in any calendar year for lobbying or the combined amount thereof is two thousand dollars or more in any such calendar year, or (B) expends fifty dollars or more for the benefit of a public official in the legislative or executive branch, a member of his staff or immediate family.
  

If no exception applies, and the corporation president is indeed receiving $2000 or more “solely for lobbying” or his lobbying activities are “incidental to [his] regular employment,” he must register as a lobbyist with the Office of State Ethics.

iii.
What are the corporation’s reporting responsibilities? 
Having considered (a) whether the corporation president is lobbying, and (b) whether he is a lobbyist required to register pursuant to § 1-94, a third issue becomes (c) what the corporation’s reporting obligations are with respect to the corporation president’s communication.  If the communication that the corporation president engages in is “lobbying” as defined in § 1-91 (k), the corporation must report the pro-rated amount of the president’s salary for his time spent with the legislator, according to § 1-96 (e).
  As has been required for quite some time by the Regulations of Connecticut State Agencies, even if the corporation president is not required to register as a lobbyist, the corporation itself, as a registrant, must report the corporation president’s compensation as incidental to lobbying.

Although Connecticut’s statutory scheme for determining who is lobbying and who is a lobbyist may seem broad, the several exceptions to the definition of “lobbying” and “lobbyist” make it possible that many individuals who are, in fact, engaging in lobbying, need not register as lobbyists.  This opinion is limited to the specific facts presented, and upon receipt of new or additional facts, the legal division of the Office of State Ethics will provide specific guidance regarding whether an exception applies to a particular situation. 

�The term “individual” is defined by the Code as a natural person.  General Statutes § 1-91 (i).  


�Regs., Conn. State Agencies § 1-92-44. 


�“‘Lobbying’ means communicating directly or soliciting others to communicate with any official or his staff in the legislative or executive branch of government or in a quasi-public agency, for the purpose of influencing any legislative or administrative action except that the term "lobbying" does not include (1) communications by or on behalf of a party to, or an intervenor in, a contested case, as described in regulations adopted by the commission in accordance with the provisions of chapter 54, before an executive agency or a quasi-public agency, as defined in section 1-79, (2) communications by a representative of a vendor or by an employee of the registered client lobbyist which representative or employee acts as a salesperson and does not otherwise engage in lobbying regarding any administrative action, (3) communications by an attorney made while engaging in the practice of law and regarding any matter other than legislative action as defined in subsection (j) of this section or the proposal, drafting, development, consideration, amendment, adoption or repeal of any rule or regulation, or (4) other communications exempted by regulations adopted by the commission in accordance with the provisions of chapter 54.” (Emphasis added.) General Statutes § 1-91 (k). 


�“A lobbyist shall register with the Office of State Ethics pursuant to this part if it or he: (1) Receives or agrees to receive compensation or reimbursement for actual expenses, or both, in a combined amount of two thousand dollars or more in a calendar year for lobbying, whether that receipt of compensation or reimbursement or agreement to receive such compensation or reimbursement is solely for lobbying or the lobbying is incidental to that person's regular employment; or (2) Makes or incurs an obligation to make expenditures of two thousand dollars or more in a calendar year for lobbying.” General Statutes § 1-94. 


�Advisory Opinion No. 78-13.


�Advisory Opinion No. 78-13.


�See Id.  


�A lobbyist is “a person who in lobbying and in furtherance of lobbying makes or agrees to make expenditures, or receives or agrees to receive compensation, reimbursement, or both, and such compensation, reimbursement or expenditures are two thousand dollars or more in any calendar year or the combined amount thereof is two thousand dollars or more in any such calendar year.”  (Emphasis added.) General Statutes § 1-91 (l). 


�(Emphasis added.)


�The broad reach of § 1-94 suggests that more persons than just those being compensated $2000 or more specifically for lobbying will be required to register.





�http://www.merriam-webster.com/dictionary/incidental


�In contrast, similar lobbying by one of the corporation’s janitors, for example, would not be likely to ensue as a consequence of his regular employment and thus would not be considered “incidental to [his] regular employment.”  


�General Statutes § 1-91 (l) (2). 


�General Statutes § 1-91 (l) (7). 


�General Statutes § 1-94.


�See General Statutes § 1-96 (e): “If the compensation is required to be reported for an individual whose lobbying is incidental to his regular employment, it shall be sufficient to report a prorated amount based on the value of the time devoted to lobbying.”


�“Financial reports of all client registrants . . . shall also include the dollar amount and the type of expenditure for . . . the pro rata value of the compensation . . . of individuals who lobby but who need not register because they do not meet the financial threshold for lobbying or they are excused by Subdivisions (4) or (7) of Subsection (1) of Section 1-91 of the Connecticut General Statutes . . . .” Regs., Conn. State Agencies §  1-92-49 (a) (5). 


General Statutes § 1-91 (l) (4) exempts from the definition of “lobbyist”: “Any individual or employee who receives no compensation or reimbursement specifically for lobbying and who limits his activities solely to formal appearances to give testimony before public sessions of committees of the General Assembly or public hearings of state agencies and who, if he testifies, registers his appearance in the records of such committees or agencies.” 


General Statutes § 1-91 (l) (7) exempts from the definition of “lobbyist”: “Any person who receives no compensation or reimbursement specifically for lobbying and who spends no more than five hours in furtherance of lobbying unless such person (A) exclusive of salary, receives compensation or makes expenditures, or both, of two thousand dollars or more in any calendar year for lobbying or the combined amount thereof is two thousand dollars or more in any such calendar year, or (B) expends fifty dollars or more for the benefit of a public official in the legislative or executive branch, a member of his staff or immediate family.”
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