
 

 

ADVISORY OPINION 2007-13 

 

Government Discounts  

 
INTRODUCTION 
 

The Citizen's Ethics Advisory Board (“Board”) issues this advisory opinion in response 
to several requests made by ethics liaisons from a number of state agencies.  The liaisons asked 
whether it is a violation of the Code of Ethics for Public Officials, chapter 10, part 1, of the 
General Statutes (“Code of Ethics”), for public officials and state employees to accept 
“government discounts” on personal time.  
 

RELEVANT FACTS 
 

Over the past several months, ethics liaisons from a number of agencies have asked 
whether it is permissible, under the Code of Ethics, for public officials and state employees to 
accept, while traveling on personal time, a “government discount.”  It is not uncommon for large 
corporate entities, including hotels, rental car companies, and wireless phone services to offer 
discounts to government employees.  In some cases, these discounts are available only to 
employees on government business, but many are open to employees exclusively on personal 
time.  For example, a service called “Government Employee Travel Opportunities” offers 
discounts on timeshare rentals, rental cars, and hotels. 1  The discounts are occasionally offered 
to other large groups of people, such as employees of corporate account holders and 
organizations like the American Association of Retired People (“AARP”), but some discounts 
are available only to government employees.  These discounts, generally offered by non-
restricted donors, 2 may exceed $100 dollars; for example, a hotel might offer a discount of $20 
per night, and the employee may stay for 6 nights, resulting in an overall discount of $120.  In 
addition, several national organizations or associations offer a special “government rate” for 
employees of federal, state, or municipal governments.  For example, an organization called 
“The Knowledge Foundation,” which hosts yearly international conferences on fuel cell issues, 
offers a commercial rate of $1,199 to members of the private sector, but offers a lower rate of 
$799 to government employees. 3  
 
QUESTION 
 

Whether the Code of Ethics prohibits public officials and state employees from receiving 
a government employee discount from a non-restricted donor valued at more than $100, when 

                                                 
1 http://www.getravelop.com/html/ge_index2.asp 
2 Restricted donors include registered lobbyists, pre-qualified state contractors, and persons 
regulated by, doing business with, or seeking to do business with an individual’s state agency.  
General Statutes § 1-84 (j) and (m). 
3 http://www.knowledgefoundation.com/ 
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such discount is not offered to the general public or other large group on an equal basis, and 
when the official or employee will utilize the discount on personal time.   
 
ANALYSIS 
 

The Code of Ethics, at General Statutes § 1-84 (c), prohibits state employees and public 
officials from using their office for personal financial gain.  The former State Ethics Commission 
(“former Commission”) stated that “it constitutes an inappropriate use of one’s official position 
for personal financial gain, in violation of Conn. Gen. Stat. § 1-84 (c), when a public official or 
state employee receives excessive gifts or other benefits from a non-restricted donor, if the gift or 
benefit is bestowed solely by virtue of the individual’s state position.”  Advisory Opinion No. 
98-9 (“AO No. 98-9”).  To shed clarity on the question of what would be considered 
“excessive,” the former Commission adopted a de minimus monetary threshold.  As such, it 
concluded that “benefits with a cumulative value of less than one hundred dollars per person per 
year provided to a public official or immediate family member, by virtue of the official’s 
position, by a [non-restricted donor] will be permitted.”  Id.  The former Commission later 
clarified that in addition to the $100 per person per year, non-restricted donors may also make 
use of all the gift exceptions in the Code of Ethics in the same manner that restricted donors do.  
Advisory Opinion No. 2003-13.  It arrived at that conclusion because it believed that “an 
outcome which places a [non-restricted donor] under greater restrictions than a [restricted donor 
such as a] registered lobbyist or entity doing business with the State is illogical and should be 
avoided if possible.”  Id.  
 

When the discount is offered to the public generally or a large segment of the public (e.g., 
the “government discount” that is the exact same discount offered to AARP members and 
members of other large entities), such discounts fall under the exception in General Statutes § 1-
79 (e) (7): “[a] rebate, discount or promotional item available to the general public . . . .”   In 
such a case, the discount to the public official or state employee would be permitted from both 
restricted and non-restricted donors.  This is not the situation at issue here.  Here, we are 
addressing the issue concerning when the public official/state employee receives a discount that 
is available only to government employees and receives a benefit valued at over $100 per 
calendar year.  For the reasons stated below, we conclude that the acceptance of such a discount 
is not a violation of the Code of Ethics.  
 

In AO No. 98-9, the former Commission dealt with a situation in which the non-restricted 
donor providing the benefit clearly had something to gain from the donees when acting in their 
official capacities.  Although the former Commission did not specify the criteria for determining 
when a gift is given “by virtue of the official’s position,” in Advisory Opinion No. 2004-2 the 
Commission enumerated some examples of donors who would be likely to give gifts to public 
officials by virtue of the official’s position, such as “subordinates, political appointees and 
constituents . . . .”  These kinds of donors have an interest in influencing the actions of the public 
official or state employee.   
 

The logic of AO No. 98-9 was to permit a gift of no more than $100 from a non- 
restricted donor even in the situation where the non-restricted donor had an interest in 
influencing the actions of the public official or state employee.  In this case, because it is clear 
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that the non-restricted donor has no interest in influencing the actions of the public official or 
state employee, there should be no similar restriction to limit the gift to $100.   

 
Broad-based discounts offered to public officials and state employees are not offered to 

them “by virtue of public position.”  The discounts at issue are not directly targeted at individual 
employees or a class of government employees.  The businesses offer the discounts solely to 
promote their product or service, rather than to influence the official action of a given agency or 
individual.  In other instances, the discounts are provided to government employees because of 
the disparity between their income level and that of individuals in the private sector.  Those 
offering the discounts do not create a quid pro quo with the employee or agency, nor do they 
seek to, or actually impair, the judgment of the donee.   
 

In addition, as stated by the former Commission in Declaratory Ruling 93-B and 
reaffirmed by this Board in Advisory Opinion No. 2007-5, “a principal purpose underlying the 
Code of Ethics [is] to allow legitimate and traditional . . . interaction . . . but [also] to prohibit 
apparent efforts to improperly influence state decision-makers through the provision of 
substantial benefits.”  The former Commission has also allowed “essentially unobjectionable 
entertainment and benefit passing.”  See, e.g., AO No.  98-9.  In a market economy, it is both 
legitimate and traditional for companies to extend discounts to various groups.  Therefore, absent 
any “apparent effort . . . to improperly influence” any government official, or conversely, an 
attempt by a public official or state employee to improperly request “substantial, and clearly 
inappropriate, gifts or other benefits by virtue of public position,” the discounts are permitted.   

 
Finally, while not critical to our conclusion, it is important to note that ethics agencies 

throughout the nation, including New York, Kentucky, Massachusetts, Texas, and the federal 
government have considered these kinds of discounts and have all allowed public officials and 
state employees to utilize the discounts.  The common thread among the opinions is the general 
availability of the discounts to government employees – such availability indicates that the 
discount-giver is not seeking to influence a particular public official or state employee.   
 
CONCLUSION 
 

The Code of Ethics does not prohibit public officials and state employees from receiving 
a government employee discount from a non-restricted donor valued at more than $100 while on 
personal time, even if such discount is not offered to the general public or other large group on 
an equal basis.  The discount in question must be equally available and advertised to all 
government employees, regardless of rank, agency, or position with the state.  If the discount 
meets the above requirements, public officials and state employees may accept it.    

 
By order of the Board, 

 
 
         /ss/ 
        ______________________________ 
        Robert Worgaftik, Chairperson  
Dated: October 25, 2007 


