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Question Presented: The petitioner asks whether a librarian at 

Tunxis Community College may accept a 

$5000 cash award, plaque, and $500 travel 

stipend to New York City for being 

selected as one of ten librarians across 

the country to earn the Carnegie 

Corporation of New York/New York Times 

“I Love My Librarian” award.   

 

Brief Answer: Because the award was given for the 

librarian’s overall job performance 

(rather than for her performance of any 

specific tasks in her state job), she may, 

in accordance with Advisory Opinion No. 

92-1, accept it, provided that she was not 

involved in the selection process, and 

that the award was neither established 

nor funded by persons regulated by, 

doing business with, or seeking to do 

business with her state employer. 

 
At its February 2013 regular meeting, the Citizen‟s Ethics Advisory 

Board (“Board”) granted the petition for an advisory opinion submitted by 

Charles C. Cleary, Dean of Administration at Tunxis Community College.  

The Board issues this advisory opinion on the date shown below in 

accordance with General Statutes § 1-81 (a) (3).   

 

Facts  

 
 The pertinent facts provided by the petitioner are set forth below and 

are considered part of this opinion: 
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On December 19, 2012 Lisa Lavoie, Director of Library Services, 

sent an email to all Tunxis Community College employees that 

Rachel Hyland, one of the College librarians, was selected as one 

of ten librarians in the country to earn the Carnegie Corporation 

of New York/New York Times “I Love My Librarian” Award.  

The award includes a $5,000 cash award, plaque and $500 travel 

stipend to New York City. . . . 

 

The criteria for the award are as follows: 

 

In order to be eligible, each nominee must be a librarian with a 

master’s degree from a program accredited by the ALA in library 

and information studies or a master’s degree with a specialty in 

school library media from an educational unit accredited by the 

National Council for the Accreditation of Teacher Education. 

 

Nominees must be currently working in the United States in a 

public library, a library at an accredited two- or four-year college 

or university or at an accredited K-12 school.   

 

Ms. Hyland did not submit her name for the award.  Ms. 

Hyland‟s nomination was submitted by the library director and 

supported by several faculty members. 

 

The College believes acceptance of the award is not a violation of 

state ethics.  Ms. Hyland has worked many years as a librarian 

prior to being employed by Tunxis.  Her expertise in the field of 

library science, not her state position, was the significant factor 

in her being selected as an award recipient. 

 

Ms. Hyland is the recipient of a prestigious award.  It improves 

morale immeasurably for the campus community to have 

employees recognized nationally.  We hope the advisory opinion 

will support the College‟s efforts to recognize an individual‟s 

expertise.  In turn this expertise has helped many students 

succeed and flourish in their academic endeavors.  

 

Analysis  

 
 In his petition, Dean Cleary suggests that the appropriate Ethics 

Code provision under which to analyze the facts at issue is General Statutes 

§ 1-84 (k), which provides, in relevant part, as follows: “No . . . state 
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employee shall accept a fee or honorarium for an article, appearance or 

speech, or for participation at an event, in the . . . state employee‟s official 

capacity . . . .”  A threshold question is whether the award conferred upon 

Ms. Hyland constitutes a “fee” or an “honorarium”; for if not, § 1-84 (k) will 

not prohibit her from accepting it, regardless of whether she received it for 

some activity undertaken in her official capacity.     

 

The Ethics Code does not define the terms “fee” and “honorarium,” so 

we turn to General Statutes § 1-1 (a), which directs that, in construing 

statutes, “words . . . shall be construed according to the commonly approved 

usage of the language . . . .”  “To ascertain the commonly approved usage of 

a word, we look to the dictionary definition of the term.”1  For “fee,” it is 

this: “compensation often in the form of a fixed charge for professional 

service or for special and requested exercise of talent or of skill.”2  And for 

“honorarium,” it is this: “an honorary payment or reward usually given as 

compensation for services on which custom or propriety forbids any fixed 

business price to be set or for which no payment can be enforced at law  

. . . .”3  Both definitions thus contemplate the provision of some type of 

“service,” which is something Ms. Hyland did not provide in exchange for 

the award.  That is, she was given the award, not for any service performed 

for the sponsors, but rather based on the merits of her work for the College.  

Thus, the award is not a “fee” or an “honorarium,” and Ms. Hyland is 

therefore not prohibited by § 1-84 (k) from accepting it. 

 

Even so, there is still the matter of whether accepting the award is 

prohibited by General Statutes § 1-84 (c), under which “no . . . state 

employee shall use his public . . . position . . . to obtain financial gain for 

himself . . . .”  The former State Ethics Commission (“SEC”) interpreted § 1-

84 (c) to prohibit a state employee from “receiv[ing] remuneration in 

addition to his or her state salary for performance of official duties.”4  For 

example, in Advisory Opinion No. 82-3, it prohibited a Department of Motor 

Vehicles employee from accepting compensation from a private organization 

in return for responding to its request for information.5  In Advisory Opinion 

No. 89-20, it prohibited an employee of a state-owned museum from 

                                                 
1(Internal quotation marks omitted.)  Mayfield v. Goshen Volunteer Fire Co., 

301 Conn. 739, 746, 22 A.3d 1251 (2011). 
2(Emphasis added.)  Webster‟s Third New International Dictionary. 
3Id.   
4(Emphasis added.)  Advisory Opinion No. 2003-14, Connecticut Law 

Journal, Vol. 65, No. 20, p. 13C (November 11, 2003).     
5Connecticut Law Journal, Vol. 43, No. 39, p. 9B (March 30, 1982).      
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accepting “tips from tourists after he has given them a tour . . . .”6  And in 

Advisory Opinion No. 98-30, it prohibited a Department of Mental 

Retardation employee from accepting “a bequest under a will which was 

made while the client was under the employee‟s influence, control and/or 

authority.”7   

 

But in Advisory Opinion No. 92-1, the SEC declined to extend the 

rule established in that line of opinions to facts analogous to those before 

us.8  The issue was whether a “fund established . . . to provide a cash award 

each year to a current state police officer, who would be designated „Trooper 

of the Year,‟ is acceptable . . . .”9  After acknowledging the rule discussed 

above—that a state employee may not accept additional compensation “for 

performing tasks as a part of his or her state job”—the SEC immediately 

distinguished it.10  In its words, the “Trooper of the Year” award “would not 

be bestowed as a quid pro quo for a specific action, but rather as an honor to 

the state police officer for his or her overall job performance”; and hence its 

acceptance would not be “a prohibited use of office.”11  But there were two 

caveats: (1) potential recipients could not be involved in the selection 

process; and (2) persons regulated by, doing business with, or seeking to do 

business with the trooper‟s state agency could neither establish, nor 

contribute to, the award.12 

 

The question before us, then, is why the “I Love My Librarian” award 

was bestowed upon Ms. Hyland: was it in return for performing tasks as 

part of her state job, or was it as an honor for her overall job performance?  

The answer, we believe, is the latter.  That is, it was bestowed, not because 

of any specific tasks performed by Ms. Hyland at the College, but by virtue 

of her overall job performance as a librarian—or, as put by Dean Cleary, 

because of “[h]er expertise in the field of library science,” a field, he notes, in 

which she “has worked many years . . . prior to being employed by Tunxis.”  

Accordingly, she may accept the award without violating § 1-84 (c), 

provided, of course, that the two caveats mentioned in Advisory Opinion No. 

92-1 are observed.  

 

We finish by noting that, given the fact-specific nature of this opinion, 

                                                 
6Connecticut Law Journal, Vol. 51, No. 7, p. 3C (August 15, 1989).   
7Connecticut Law Journal, Vol. 60, No. 27, p. 7E (January 5, 1999).      
8Connecticut Law Journal, Vol. __, No. __, p. __ (_________ __, 1992).      
9Id.  
10Id.  
11Id.  
12Id.  
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any state employee or public official offered such an award should contact 

the Office of State Ethics before accepting it. 

 

 

By order of the Board, 

 

 

 

 

 

Dated_________________   _________________________  

Chairperson 

 


