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NOTE: The following is a draft response to a request for an advisory opinion prepared for
consideration by the Citizen’s Ethics Advisory Board. It does not necessarily constitute the
views of the Board.

TO: Board Members

FROM: Cynthia Isales, Assistant General Counsel

RE: Reconsideration of Advisory Opinion No. 97-20

DATE: December 13, 2006

INTRODUCTION

The Citizen’s Ethics Advisory Board issues this advisory opinion in reconsideration of
Advisory Opinion No. 97-20. The issues being addressed are: (1) whether General Statutes § 1-
84 (o) of the Code of Ethics for Public Officials and General Statutes § 1-97 (d) of the Code of
Ethics for Lobbyists apply only to registered client lobbyists; and (2) for purposes of § 1-84 (o),
who constitutes the executive head of an agency.

BACKGROUND

In Advisory Opinion No. 97-20, the former State Ethics Commission (former
Commission) interpreted Public Acts 1997, 97-6, § 5, now § 1-84 (o), a notification provision
that provides as follows:

If (1) any person (A) is doing business with or seeking to do business with the
department or agency in which a public official or state employee is employed, or
(B) is engaged in activities which are directly regulated by such department or
agency, and (2) such person or a representative of said person gives to such public
official or state employee anything of value which is subject to the reporting
requirements pursuant to subsection (e) of section 1-96, such person or
representative shall, not later than ten days thereafter, give such recipient and the
executive head of the recipient's department or agency a written report stating the
name of the donor, a description of the item or items given, the value of such items
and the cumulative value of all items given to such recipient during that calendar
year. The provisions of this subsection shall not apply to a political contribution
otherwise reported as required by law.

Section 1-84 (o) creates a notification requirement for “any person” regulated by, doing
business with, or seeking to do business with a particular state agency or department, if such
person gives a benefit that is subject to the reporting requirements of General Statutes § 1-96 (e).
Section 1-96 (e) requires the filing of client lobbyist financial reports and also requires an
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itemized statement for certain expenditures made for the benefit of a public official. That
provision provides, in pertinent part, as follows:

Each client lobbyist registrant financial report shall be on a form prescribed by the
[Citizen’s Ethics Advisory B]oard . . . . Such financial report shall include an
itemized statement of each expenditure of ten dollars or more per person . . . for
the benefit of a public official . . . itemized by date, beneficiary, amount and
circumstances of the transaction. The requirement of an itemized statement shall
not apply to an expenditure made by a reporting registrant . . . for (1) the benefit
of the members of the General Assembly at an event that is a reception to which
all such members are invited or all members of a region of the state, as such term
is used in subdivision (11) of subsection (g) of section 1-91, are invited, unless the
expenditure is thirty dollars or more per person, or (2) benefits personally and
directly received by a public official or state employee at a charitable or civic
event at which the public official or state employee participates in his official
capacity, unless the expenditure is thirty dollars or more per person, per event.

(Emphasis added.) The former Commission was asked whether § 1-84 (o) requires both
unregistered and registered entities to provide notification to the recipient of a benefit, or
whether this notice requirement applies only to registered client lobbyists. Because § 1-84 (o)
references § 1-96 (e), which pertains in part to the financial reports of registered client lobbyists,
the former Commission concluded that “the new notice requirement [in § 1-84 (o)] applies only
to registered client lobbyists required to report pursuant to § 1-96.” Advisory Opinion No. 97-
20.

In Advisory Opinion No. 97-20, the former Commission also interpreted what is now § 1-
97 (d), a notification provision in the Code of Ethics for Lobbyists that parallels § 1-84 (o).
Section 1-97 (d) provides as follows:

Any person who gives to a public official, state employee or candidate for public
office, or a member of any such person's staff or immediate family anything of
value which is subject to the reporting requirements pursuant to subsection (e) of
section 1-96 shall, not later than ten days thereafter, give such recipient a written
report stating the name of the donor, a description of the item or items given, the
value of such items and the cumulative value of all items given to such recipient
during that calendar year. The provisions of this subsection shall not apply to a
political contribution otherwise reported as required by law.

Again, because § 1-97 (d) references § 1-96 (e), the former Commission concluded that § 1-97
(d) applies to registered client lobbyists, but not to registered communicator lobbyists.1

1 Client lobbyists are any lobbyists on behalf of whom lobbying takes place and who make
expenditures for lobbying and in furtherance of lobbying. General Statutes § 1-91 (u).
Communicator lobbyists are lobbyists who communicate directly or solicit others to
communicate with an official or his staff in the legislative or executive branch of government or
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By virtue of Advisory Opinion No. 97-20, both §§ 1-84 (o) and 1-97 (d) apply only to
registered client lobbyists. Consequently, state employees and public officials who are given an
item of value by persons doing business with, seeking to do business with, or regulated by the
public official or state employee’s agency do not have the benefit of a written report. In
addition, under the former Commission’s interpretation, communicator lobbyists are not required
to provide notification when they give anything of value to public officials, state employees, or
candidates for public office.

QUESTIONS

(1) Whether §§ 1-84 (o) and 1-97 (d) apply only to registered client lobbyists; and (2) for
purposes of § 1-84 (o), who constitutes the executive head of an agency.

ANALYSIS

As noted above, in Advisory Opinion No. 97-20, the former Commission concluded that
the notification requirement found in § 1-84 (o) applies only to registered client lobbyists. It
determined that:

the General Assembly has enacted legislation to enable its members to be notified
directly when an item is reportable pursuant to . . . 1-96 (e). It is undisputed that
[§] 1-96 (e) applies to registered client lobbyists only. Accordingly, by the plain
language of the statute, the new notice requirement applies only to registered client
lobbyists required to report pursuant to § 1-96.

Advisory Opinion No. 97-20.

We disagree with the former Commission’s determination and conclude instead, for the
reasons that follow, that: (1) § 1-84 (o) applies to “any person” regulated by, doing business
with, or seeking to do business with a department or agency, regardless of whether that person is
a registered client lobbyist; and (2) § 1-97 (d) applies to “any person” who is a registered
lobbyist under the Code of Ethics for Lobbyists, and who gives to a public official, state
employee or candidate for public office, or a member of any such person's staff or immediate
family anything of value subject to the reporting requirements of § 1-96 (e).

I. The Thing of Value is Qualified And Not the Giver

The reference to § 1-96 (e) in § 1-84 (o) qualifies the thing of value, not the giver. In § 1-
84 (o), the language “anything of value” is followed by “which is subject to the reporting
requirements pursuant to subsection (e) of section 1-96 . . . .” If the language was intended to
qualify the giver rather than the thing of value, then a more logical placement for the qualifier,
“which is subject to the reporting requirements pursuant to subsection (e) of section 1-96,”
would be following the giver. For example: If any person is doing business with or seeking to

in a quasi-public agency for the purpose of influencing legislative or administrative action.
General Statutes § 1-91 (v).
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do business with the department or agency in which a public official or state employee is
employed, or is engaged in activities which are directly regulated by such department or agency,
and is subject to the reporting requirements pursuant to subsection (e) of section 1-96 . . . .

II. “Any Person” vs. “Registered Client Lobbyists”

The plain language of both statutes demonstrates that the class that is subject to the
reporting requirements is “any person,” not only “registered client lobbyists.” Section 1-84 (o)
reads: “If any person (A) is doing business with or seeking to do business with the department
or agency in which a public official or state employee is employed, or (B) is engaged in activities
which are directly regulated by such department or agency, and (2) such person or a
representative of said person gives to such public official or state employee anything of value . . .
.” (Emphasis added.) Section 1-97 (d) likewise reads “Any person who gives to a public official,
state employee or candidate for public office, or a member of any such person's staff or
immediate family anything of value . . . .” (Emphasis added.) The term “person” is defined in
the Code of Ethics for Public Officials as “an individual, sole proprietorship, trust, corporation,
limited liability company, union, association, firm, partnership, committee, club or other
organization or group of persons.” General Statutes § 1-79 (i). It is similarly defined in the
Code of Ethics for Lobbyists as “an individual, a business, corporation, limited liability
company, union, association, firm, partnership, committee, club or other organization or group of
persons.” General Statutes § 1-91 (n).

With respect to § 1-84 (o), to limit the notification requirement to registered client
lobbyists ignores the two specific and separate categories of entities expressly mentioned in such
provision, i.e., any person doing business with or seeking to do business with the department or
agency, and any person engaged in activities which are directly regulated by such department or
agency. General Statutes § 1-84 (o). Moreover, nothing in § 1-84 (o) references registered
lobbyists. Section 1-84 (o) could conceivably apply to registered lobbyists if they happen to be
doing business with, seeking to do business with, or regulated by a state department or agency.

With respect to § 1-97 (d), to limit the notification requirement to registered client
lobbyists ignores the plain language of that provision, namely: “Any person who gives to a
public official, state employee or candidate for public office, or a member of any such person's
staff or immediate family anything of value . . . .” (Emphasis added.)

III. Section 1-84 (o) is Rendered Superfluous

If the legislature intended to require that only client lobbyists file a written report, it had
already done so by way of § 1-97 (d), which, as noted above, is the parallel notice requirement in
the Code of Ethics for Lobbyists. Consequently, it would be unnecessary for the legislature to
create exactly the same notification requirement for expenditures made by client lobbyists that it
already created in § 1-97 (d). In applying the written notice requirement only to client lobbyists,
the former Commission rendered one of the provisions in the Code of Ethics for Public Officials
superfluous. “[I]t is a basic tenet of statutory construction that the legislature [does] not intend to
enact meaningless provisions . . . . [I]n construing statutes, we presume that there is a purpose
behind every sentence, clause, or phrase used in an act and that no part of a statute is
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superfluous.” (Internal quotation marks omitted.) Board of Education v. State Board of
Education, 278 Conn. 326, 335, 898 A.2d 170 (2006).

Both §§ 1-84 (o) and 1-97 (d), we believe, reference General Statutes § 1-96 (e) merely to
set forth the minimum threshold for a written report. Section 1-96 (e) requires itemization of
expenditures of $10 or more, per person, per occasion, or $30 or more per person for a legislative
reception or a charitable or civic event. Whenever an expenditure surpasses the threshold set by
§ 1-96 (e), a written report is required.

A correct interpretation of §§ 1-84 (o) and 1-97 (d) is that when the “thing of value”
being given meets the threshold dollar amounts specified in § 1-96 (e), i.e., $10 or $30, as the
case may be, then a written report must be provided to the recipient (if being provided by a
registered lobbyist) or to the recipient and the executive head of the recipient’s department or
agency (if being provided by someone who does business with, seeks to do business with, or is
regulated by the individual’s agency). This conclusion, we believe, is keeping with the clear
public policy of tracking the money and influence trail, from whatever the source may be, i.e., be
it from the registered or unregistered community.

IV. Executive Head of an Agency

With respect to the second question, for purposes of § 1-84 (o), “the executive head” of an
agency will vary and will be determined depending on the state agency or department. In some
cases, it is an executive director (e.g., Office of State Ethics). In other cases, it is the
Commissioner (e.g., Department of Transportation). Still, in other cases, the individual is the
president (e.g., University of Connecticut). Agencies and departments that do not fit neatly into
the above-stated categories should contact the Office of State Ethics for further guidance.

CONCLUSION

It is the opinion of the Citizen’s Ethics Advisory Board that: (1) § 1-84 (o) applies to any
person regulated by, doing business with, or seeking to do business with a department or agency,
regardless of whether that person is a registered client lobbyist; § 1-97 (d) applies to both
registered client and communicator lobbyists; and (2) for purposes of § 1-84 (o), “the executive
head” of an agency varies by state agency and department, and anyone with questions regarding
who this individual is should contact the Office of State Ethics directly.

Advisory Opinion No. 97-20 and any others in conflict with this opinion are hereby
revoked.


