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Honorable James M. Thomas

Department of Emergency Management and Homeland Security
25 Sigourney Street

Hartford, Connecticut 06106

Dear Commissioner Thomas:

You have requested our advice on whether volunteers under the
Community Emergency Response Team (CERT) are protected under Title 28 of
the Connecticut General Statutes during the course of their training for, and
participation in, civil preparedness activities. It is our opinion that they are
protected under Title 28.

You have advised us that CERT is a program which is part of the Citizen
Corps initiative of the United Sates Department of Homeland Security (DHS).
The Citizen Corps was established pursuant to Presidential Executive Order
13254 of January 29, 2002 which established the USA Freedom Corps. 67 FR
4869, February 1, 2002." You further advised us that the DHS provides funding
through the States to establish local Citizen Corps Councils. The local Citizen
Corps Councils recruit, train and lightly equip CERT members to perform basic
emergency response activities such as first aid, shutting off power mains, and
light search and rescue, to assist other residents and local responders in times of
emergency. CERT members work under the direction of a designated local
official.

Conn. Gen. Stat, § 28-7 (f) provides as follows:

In the event of a serious disaster or of a sudden
emergency, when such action is deemed necessary
for the protection of health and safety of the people,
and upon request of the local chief executive

! Section 3(b) (viii) of Presidential Executive Order 13254 was amended by Presidential Executive
Order 13286 of February 28, 2003 to change “Director of Federal Emergency Management
Agency” to “Secretary of Homeland Security.” 68 FR 10619, March 5, 2003.
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authority, the Governor or the commissioner [of the
Department of Emergency Management and
Homeland Security], without regard to the
provisions of section 22a-148, may authorize the
temporary use of such civil preparedness forces’,
including civil preparedness auxiliary police and
firemen, as he deems necessary. Personnel of such
civil preparedness forces shall be so employed only
with their consent. The provisions of section 28-14
shall apply to personnel so employed.

Conn. Gen. Stat. § 28-7 (h) states as follows:

Whenever, in the judgment of a local civil
preparedness director, with prior approval of the
commissioner, it is deemed essential to authorize
the temporary assignment, with their consent, of
any members of civil preparedness forces who are
not paid employees of the state or any political
subdivision thereof, for a temporary civil
preparedness mission, the provision of section 28-
14 shall apply. A complete written record of the

2According to Conn. Gen. Stat. § 28-1(5): "Civil preparedness forces" means any organized
personnel engaged in carrying out civil preparedness functions in accordance with the provisions
of this chapter or any regulation or order adopted pursuant to this chapter. All the police and fire
forces of the state or any political subdivision of the state, or any part of any political subdivision,
including all the auxiliaries of these forces and emergency medical service personnel licensed or
certified pursuant to section 19a-179, shall be construed to be a part of the civil preparedness
forces. The Connecticut Disaster Medical Assistance Team and the Medical Reserve Corps, under
the auspices of the Department of Public Health, the Connecticut Urban Search and Rescue Team,
under the auspices of the Department of Emergency Management and Homeland Security, and the
Connecticut behavioral health regional crisis response teams, under the auspices of the
Department of Mental Health and Addiction Services and the Department of Children and
Families, and their members, shall be construed to be a part of the civil preparedness forces while
engaging in authorized civil preparedness duty or while assisting or engaging in authorized
- training for the purpose of eligibility for immunity from Hlability as provided in section 28-13 and
for death, disability and injury benefits as provided in section 28-14. Any member of the civil
preparedness forces who is called upon either by civil preparedness personnel or state or municipal
police personnel to assist in any emergency shall be deemed to be engaging in civil preparedness
duty while assisting in such emergency or while engaging in training under the auspices of the
Department of Emergency Management and Homeland Security, the Department of Public Safety,
the Division of State Police within the Department of Public Safety or a municipal police
department, for the purpose of eligibility for death, disability and injury benefits as provided in
section 28- 14.
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conditions and dates of such assignment shall be
maintained by the local director concerned and such
record shall be available for examination by the
commissioner and the Attorney General. The
commissioner shall establish the necessary
procedures to administer this section.

Conn. Gen. Stat. § 28-14 (a) provides compensation for death, disability or
injury incurred during training or participation in civil preparedness duties. It
states in part as follows:

All members of any auxiliary police, auxiliary fire
or other civil preparedness force shall be
compensated for death, disability or injury incurred
while in training for or on civil preparedness duty
under the provisions of this chapter as follows: (1)
Employees of the state, municipalities or political
subdivisions of the state who are members of civil
preparedness forces and for whom such
compensation is provided by any provision of
existing law shall be construed to be acting within
the scope of their employment while training for or
engaged in civil preparedness duties and shall be
compensated in accordance with the provisions of
chapter 568, section 5-142 or any special act
concerning compensation to certain employees . . .
(2) any persons who are engaged in regular
employment apart from and separate from their
duties as a member of civil preparedness forces and
for whom such compensation is not so provided
shall, while in training for or engaged in civil
preparedness duty under the provisions of this
chapter, be construed to be employees of the state
for the purposes of chapter 568 and section 5-142
and shall be compensated by the state in accordance
with the provisions of said chapter 568 and section
5-142.

It is clear from Conn. Gen. Stat. § 28-14 that CERT members who have
been recruited by the Local Citizen Corps, who have satisfied the requirements of
Conn. Gen. Stat. § 28-12, and who are not employees of the state, municipalities
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or political subdivisions of the state, are construed to be state employees, and are
afforded the protection provided for under chapter 568 and 5-142, while
participating in training for or engaged in civil preparedness duties.

Moreover, CERT members are immune from liability for actions taken in
the course of their civil preparedness duties, except for wilful misconduct. Conn.
Gen. Stat. § 28-13 (a) states as follows:

Neither the state nor any political subdivision of the
state nor, except in cases of wilful misconduct, the
agents or representatives of the state or any political
subdivision thereof nor any member of the civil
preparedness forces of the state nor any person
authorized by such civil preparedness forces or by
any member of such civil preparedness forces
complying with or attempting to comply with this
chapter or any order or regulation promulgated
pursuant to the provisions of this chapter, or
pursuant to any ordinance relating to blackout or
other precautionary measures enacted by any
political subdivision of the state nor any person
employed by or authorized to assist any agency of
the federal government in the prevention or
mitigation of any major disaster or emergency, shall
be liable for the death of or injury to persons or for
damage to property as a result of any such activity.
The Attorney General shall appear for and defend
the state, any political subdivision of the state and
the agents or representatives of the state or any
political subdivision thereof or any member of the
civil preparedness forces of the state or any other
person exempted from liability for his acts under
this section in any civil action brought for the death
of or injury to persons or for damage to property as
a result of any civil preparedness activity.
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It is our opinion that the foregoing statutory provisions make it clear that
CERT members are protected under Title 28 of the General Statutes during the
course of their training for, and participation in, civil preparedness activities.

Very truly %,
MBLUMENT AL

ATTO Y GENERA

enri Alexandre
Assistant Attorney General



