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The following is offered in response to your letter to me dated June 3, 2015, in which 
you ask for a formal interpretation of the above mentioned code sections. 
 
Scenario:  Section R316.4 of the 2009 International Residential Code portion of the 
2005 State Building Code requires in part that all foam plastic shall be separated from 
the interior of a building by an approved thermal barrier.  Section R702.3.4 of the 
same code requires that foam plastics used in insulating concrete form walls on the 
interior of habitable spaces be protected by a thermal barrier in accordance with 
Section R316.4 of the above mentioned code. 
 
 
Question:  Do foundation walls constructed with insulation concrete forms (foam plastic 
insulation) that are located within non-habitable basements required to be protected 
with a thermal barrier in accordance with Section R316.4? 
. 
 
Answer:  Yes. Section R702.3.4 requires in part that foam plastic concrete form walls 
comply with Section R611.  Section R611.4.2 requires that stay-in-place forms 
constructed of rigid foam plastic shall be protected on the interior of the building as 
required by both Sections R316.4 and R702.3.4.   
 


