
STATE BUILDING CODE INTERPRETATION   NO.  I-01-12 
 
January 5, 2012  
 
 
The following is in response to your request for formal interpretation dated 
December 29, 2011.   
 
Question: 
 
At what stage of construction of a single family home is it required to have a 
building permit in place?  As an example, I believe that it is not required to cut 
down trees or dig a foundation hole.  I question if the code kicks in to set up 
footing planks since they are not part of any finished product.  I am under the 
impression that the building code does not kick in until the first inspection is 
required (pre-placement of footing concrete). 
 
Answer: 
 
Since the question deals with permits for a single family dwelling, the applicable 
code is the 2003 International Residential Code portion of the 2005 State 
Building Code. 
 
Section R105.1 requires that a building permit be obtained from the building 
official before any work that is regulated by the above code.  Based on the fact 
that Section R403.1.1, of the above code, requires the size of footings to be 
based on the load bearing value of soils, one would need a building permit before 
the start of work on the footings. 
 


