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Scenario: 
“A pool company applies for a permit to build a pool/spa in 2002.  The pool 
construction is commenced in 2002 during which time the pool company 
requests and receives approvals for the “rough stage” inspections [steel 
reinforcing, underground electric and grounding/bonding] as required.  Although 
not part of the inspection process at the time, the underground pool piping was 
also installed.  The pool construction is completed in 2002.  After completion 
neither the pool company nor the owner schedules the required final inspections.  
Nine years later the owner requests final inspection of the pool/spa to obtain a 
Certificate of Occupancy for the pool.” 
 
Question #1A: 
“Since final inspections were never requested in a timely manner, after 
completion of the work, has the original permit become invalid under Section 
108, 1999 CSBC [BOCA 1996]?” 
 
Answer #1A: 
Yes, under Section 108.2, of the BOCA National Building Code/1996 portion of 
the 1999 State Building Code, if it can be proven that the work was suspended or 
abandoned for a period of six months after the time of commencing the work and 
there were no extensions given to the permit applicant in accordance with 
Section 107.9, of the BOCA National Building Code/1996 portion of the 1999 
State Building Code. 
 
Question #1B: 
“If the permit is invalid, what is the time period after the completion of the work 
that it becomes invalid?”    
 
Answer #1B: 
See answer to Question #1A. 
 
 
Assuming the original permit is invalid. 
 
Question #2A: 
“To complete the inspection process for the purpose of issuing the CO is it 
appropriate for the building inspector to require the owner to file a new permit or 
request that the original permit be reinstated to complete the inspection 
process?” 
 
Answer #2A: 



In this scenario, the owner or his agent must apply for a new permit since 
Connecticut has adopted a newer building code. 
 
Question #2B: 
“In either case [new or reinstated permit] we essentially would now have a new 
permit.  Would it now be appropriate to apply the current code to the entire 
pool/spa construction or only to that portion of the construction that was 
completed after the last rough inspection in 2002?” 
 
Answer #2B: 
The new permit would be for additional work required to complete the pool, not 
for work that was already installed, inspected and approved by the town under 
the original legally issued building permit. 
 
Question #2C: 
“Assuming the current code only applies to the portions completed after the last 
inspection in 2002 and during the final inspection the building inspector notices 
that either the pool or spa has a single suction outlet that was installed during the 
rough stage and prior to the last recorded inspection in 2002.” 
 
“Is it appropriate for the inspector to require the owner to provide dual suction 
outlets as required by current code now that he is aware of the new code 
requirements?” 
 
Answer #2C: 
See Answer to Question #2B. 
 
 
 
Assuming the original permit is still valid. 
 
Question #3A: 
“Is it appropriate to complete the inspection process under the code in effect at 
the time of the issuance of the permit in 2002 [BOCA 1996]?” 
 
Answer #3A: 
Not applicable.  The original permit is not valid. 
 
“Assuming the BOCA 1996 code applies - During the final inspection it is 
discovered that the pool/spa has no entrapment protection as required by current 
code and there are single suction outlets without approved covers and no SVRS 
devices.”   
 
Answer:  



Not applicable.  The BOCA National Building Code/1996 portion of the 1999 
State Building Code does not apply for the work that is going to be completed 
under the new building permit applied for in 2011. 
 
Question #3B: 
“Since the code in effect in 2002 [BOCA 1996] did not require any entrapment 
protection, what action if any should the building inspector take?” 
 
Answer #3B: 
See Answer to Question#2B. 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 


