
STATE BUILDING CODE INTERPRETATION   NO.  I-16-10 
 
January 31, 2011  
 
The following is being offered in response to your fax request dated                  
December 8, 2010 in which you seek a formal interpretation.  These questions 
would apply to Sections 1008.1.8.3 and 1008.1.9, of the 2003 International 
Building Code portion of the 2005 State Building Code. 
 
Scenario: 
“The scenario is an assembly (A3) occupancy where teenagers will gather for 
recreation.  Games will be provided and bands will perform.  The occupancy load 
is under three hundred.  Two means of egress are to be provided, one at the 
main entrance and the other at the rear of the space.” 
 
Question #1: 
“Would a key operated device be allowed at the main entrance if the 
requirements of 1008.1.8.3 are met since this seems to be in direct conflict with 
Section 1008.1.9 which requires panic devices in assembly occupancies that 
have an occupant load of one hundred or more?” 
Answer #1: 
A key operated device would be permitted only if it was a panic hardware 
latching device for your scenario’s main exit.  A panic hardware latching device is 
required when the occupant load is 100 occupants or greater.  Panic hardware is 
designed as having special locking and latching characteristics.  This hardware 
can unlatch and unlock a door in the direction of egress by a single action by 
imposing a 15 pound force. 
 
 
 
Question #2: 
“Part 2.1 of Section 1008.1.8.3 states that the locking device must be readily 
distinguishable as locked.  What specifically would satisfy this requirement?” 
Answer #2: 
The International Code Council (ICC) publishes a commentary document for the 
2003 International Building Code.  In part, the commentary offers the following 
guidance for Section 1008.1.8.3, Part 2.1: 
 
 “Exception 2 permits a locking device, such as a double-cylinder 

dead bolt, on the main entrance door.  Such locking devices must 
have an integral indicator that automatically reflects the “locked’ or 
“unlocked” status of the device.” … “The locking arrangement is not 
permitted on any door other than the main exit and, therefore, the 
employees, security and cleaning crews will have access to other 
exits without requiring the use of a key.” 

 


