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RE:  I-18-09 
 
The following is being offered in response to your letter in which you request a formal 
interpretation.  The question applies to Section 608.16.4, of the 2003 International 
Plumbing Code portion of the 2005 State Building Code. 
Scenario: 
This issue has to do with the installation of a double check valve assembly (DCVA) 
verses a reduced pressure backflow preventer (RPD) and past issued Formal 
Interpretation No. I-38-00.  Your concern is as to when such device is required when 
potable water is being used. 
Question 1: 
When a fire department pump truck supplies water thru use of its hoses and the fire 
department connection (Siamese) is this water considered potable? 
Answer 1: 
Potable water, as noted in Section 202.0 of the above noted code is defined as  
“Water free from impurities present in amounts sufficient to cause disease or harmful 
physiological effects and conforming to the bacteriological and chemical quality 
requirements of the Public Health Service Drinking Water Standards or the regulations 
of the public health authority having jurisdiction.” 
Water supplied by a pump truck has potential for pollution or contamination and a 
degree of high hazard and due to additives, such as foam, which is used in current 
firefighting methods.  Water supplied from a pump truck is not potable water. 
 
Question 2: 
Is a reduced pressure backflow preventer (RPD) required when a fire department could 
supply it’s tank water through the fire department connection (Siamese)? 
Answer 2: 
Yes, as noted in Section 698.16.4.1 of the above noted code requires that the potable 
water supply be protected against backflow by a reduced pressure principal backflow 
preventer (RPD) whenever sprinkler systems contain chemicals or where such systems 
are connected to a nonpotable secondary water supply, such as a Siamese connection. 
 
 
Question 3: 
Is Formal Interpretation I-38-00 still enforceable? 
Answer 3: 
Yes.  Formal Interpretation I-38-00 addressed Section 608.16.4 and 608.16.4.1 of the 
1997 International Plumbing Code (IPC) portion of the 1999 State Building Code.  There 
has been no substantive changes in the published language of this code document from 
these sections from 1997 IPC edition to the 2003 International Plumbing Code. 
 


