
 
 
STATE BUILDING CODE INTERPRETATION  NO:  I-14-09 
 
July 6, 2010 
 
RE:  I-14-09 
 
The following is offered in response to your email in which you seek a formal 
interpretation.  This question would apply to Section 410.1, of the 2003 
International Plumbing Code portion of the 2005 State Building Code. 
 
Question: 
“Is it the intent of CT Plumbing Code 2005 Section 410.1 to allow the use of 
water coolers that conform to ARI 1010 2002 and NSF 61, Section 9, to be 
substituted for not more than 50 percent of the required drinking fountains?” 
Answer:   
Yes, Section 410.1, of the 2003 International Plumbing Code portion of the 2005 
State Building Code, requires water coolers to conform to the above mentioned 
standards but states that “bottled water dispensers” are allowed to substitute for 
more than 50 percent of the required drinking fountains.  This has been clarified 
within the 2006 Edition of the International Plumbing Code where they, in Section 
410.1, have inserted the words “water cooler” along with bottled water to 
substitute for 50 percent of the required drinking fountains. 
 
 


