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The following is being offered in response to your email request dated                 
March 2, 2009 in which you seek a formal interpretation.  The question would 
apply to Article 250.50, of the 2005 National Electrical Code portion of the 2005 
State Building Code. 
 
Scenario 
A structure’s foundation has been poured and a steel rebar has not been left 
available for the electrician to use. 
Question: 
Does Article 250.50 mandate that concrete-encased electrodes (rebar in footings 
or foundations) be part of the grounding electrode system when present even if it 
is covered by concrete when the electrician arrives on site? 
Answer: 
No, the 2005 State Building Code Supplement amended Article 250.50 and 
inserted the words “if available” as used in the 2002 edition of the National 
Electrical Code.  If the concrete foundation rebar is covered when the electrician 
arrived on site, the rebar is considered no longer available for connection. Where 
none of these grounding electrodes are available, one or more of the grounding 
electrodes specified in Article 250.52(A)(4) through (A)(7) shall be installed and 
used. 
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