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May 21, 2009 
 
The following is being offered in response to your letter in which you seek a 
formal interpretation.  The question would apply to building permits. 
 
Question: 
Does the replacement of a hardwired appliance need a building permit and 
inspection, and if the work is done by other than the homeowner, is a licensed 
contractor required to do the work? 
 
Answer: 
The replacement of a hardwired electrical appliance requires a building permit 
and the related inspections.  Section 105.2, of the 2003 International Building 
Code portion of the 2005 State Building Code, addresses when a permit is 
required and related exemptions. 
The licensing requirements for contractors, design professionals, etc., are 
regulated by the State of Connecticut Department of Consumer Protection and 
questions regarding their licensing issues can be directed to them.  Connecticut 
General Statute #20-340 addresses exemptions from licensing requirements. 
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