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May 20, 2009 
 
The following is being offered in response to your email in which you seek a formal 
interpretation.  The question would apply to Section 106.1.5.1, of the 2003 International 
Building Code portion of the 2005 State Building Code.  Your specific area of concern is 
the code application permit requirements as it relates to contractors. 
 
 
Question 1: 
Does an existing building, which exceeds 150,000 square feet, having any work which 
requires a building permit mandates the work done to be performed by a contractor with 
a Major Contractor’s License per Section 106.1.5.1? 
Answer 1: 
Sections 106.1.5 and 106.1.5.1 define what “threshold limit” applies to and addresses 
requirements for proposed structures or additions which exceed the threshold limit.  The 
work questioned is proposed work within an existing building and Section 106.1.5.1 is 
not applicable. 
 
 
Question 2: 
Does a permit applicant have to be a “Contractor with a Major Contractor’s License”? 
Answer 2: 
No, Section 105.1 states in part:  Any owner or authorized agent who intends to 
construct, enlarge, alter, repair, move, demolish or change the occupancy of a building 
or structure …. shall first make application to the building official and obtain the required 
permit. 
The licensing requirements for contractors, design professionals, etc., are regulated by 
the State of Connecticut Department of Consumer Protection and questions regarding 
their licensing issues can be directed to them. 
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