
STATE BUILDING CODE INTERPRETATION NO. I-16-08 
 
December 4, 2008 
 
The following is offered in response to your letter dated February 6, 2008 and received by this 
Office on September 2, 2008, in which you seek a formal interpretation of the requirements of 
Section 1017.2, of the BOCA National Building Code/1996 portion of the 1999 State Building 
Code, in effect for building permits applied for from May 1, 1999 through December 30, 2005. 
 
Scenario:  The building is an A3 use occupancy, non-separated, 2C unprotected, non-

combustible construction and is provided with an automatic sprinkler system.  The 
assembly use room in question is square in geometry, fully enclosed with walls on 
three of the four sides.  The fourth wall side has one opening, the approximate size 
is one third of the wall.  This room has an occupant load of 55 occupants and one 
means of egress is provided. 

 
Question:  Does this assembly use space require two means of egress as required by Section 

1017.2 of BOCA 1996? 
 
Answer: Yes, Section 1017.2 addresses the required number of means of egress from any 

specific room or space.  This section’s purpose is to evaluate a room or space 
within a floor or story to determine how many doors leading to an exit access or 
constituting an exit are required.  When the occupant load exceeds 50 or the travel 
distance exceeds 75 feet, per Table 1017.2 requirements for an assembly use, two 
means of egress are required. 
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