
STATE BUILDING CODE INTERPRETATION I-21-07 
 
August 30, 2007 
 
 The following is offered in response to your August 24 and August 29, 2007 letters to me 
in which you seek formal interpretations of the provisions of Sections 302.3 and 303.1.1 of the 
2003 International Building Code portion of the 2005 State Building Code. The scenario you 
describe is a two-story building, owned by a municipality, on a sloping site that has grade level 
egress at both floors and no interior communicating stair. You have indicated that the lower 
story has sufficient exposure to qualify as a story above grade. The building is 1300 s.f. per 
floor, Construction Classification VB, not sprinklered; and the proposed occupancies are Group 
B on the lower story and Group A (unspecified) on the upper story. The assembly use will be by 
town employees or by groups authorized by the town, limited to fewer than 50 persons. 
 
Question 1: Is it true that Section 302.3.1 of the referenced code would permit the above 
scenario to be considered mixed occupancies, nonseparated? 
 
Answer 1: No. Section 302.3.1 states, in part, that the required type of construction for the 
building shall be determined by applying the height and area limitation for each of the 
occupancies to the entire building. Since Table 503 limits the allowable height of nonsprinklered 
buildings of Occupancy Group A and Construction Classification VB to one story, the proposed 
occupancy cannot be located on the second floor of a two-story VB building. The minimum 
construction classification that would allow Group A on the second story is VA. An alternative 
would be to sprinkler the building and thus receive a one story height increase to a total 
allowable height of two stories for Group A. Utilizing the concept of mixed occupancies, 
separated would likewise not result in a code compliant solution since the Assembly occupancy 
would still be on the second floor of a Group VB building, which is prohibited by Table 503. 
 
The confusion here is based on the fact that due to sloping grades, the second story has grade 
level access and egress and that the lack of an internal stair makes the building feel like two 
one-story buildings stacked on top of each other. In fact, the amount of exposure of the lower 
level makes it qualify as a story above grade, so the building is actually a two-story building. 
 
Question 2: Given that the town will only authorize use of the assembly space by fewer than 50 
persons, can the second floor space be designated as Group B in accordance with the 
provisions of Section 303.1.1? 
 
Answer 2: No. The determination of number of occupants must be made in accordance with 
Section 1004.1, which states in part that the number of occupants for whom means of egress 
facilities shall be provided (and upon which other code requirements are based) shall be 
determined by the largest number computed in accordance with Sections 1004.1.1 through 
1004.1.3. These sections speak to: 1) the actual number, which may be the number you are 
referring to as determined by the town; 2) the number as prescribed by Table 1004.1.2; or 3) the 
number by combination when occupants of an accessory space must pass through the primary 
space. In your case, the largest number is calculated by utilizing Table 1004.1.2. Given that the 
actual use of the space is unknown (for instance, it may be set up for dining with tables and 
chairs or it may be set up lecture hall style with rows of chairs), the appropriate factor for 
calculation would be concentrated - 7 net square feet per occupant. Using 7 net square feet, the 
net area devoted to assembly purposes would only be permitted to be 343 square feet (7 x 49 = 
343) in order to qualify as Group B, which is unlikely given the 1300 square feet gross area per 
floor. Naturally, if the town anticipated allowing a cocktail reception, using 5 net square feet for 
standing space would be appropriate, thus reducing the allowable net area devoted to assembly 
to 245 square feet (5 x 49 = 245). 
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