
STATE BUILDING CODE INTERPRETATION I-16-07 
 
 
June 27, 2007 
 
 
 The following is offered in response to your June 20, 2007 letter to me in which 
you seek a formal interpretation of the requirements of Sections 901.2 and 901.6 of the 
2003 International Building Code portion of the 2005 State Building Code. 
 
Question: A new building (not a one- or two-family dwelling) is not required by the code 
to have an automatic fire sprinkler system. The owner wishes to install a sprinkler 
system voluntarily (not a limited area system). Does the code require a non-required 
sprinkler system to be monitored? 
 
Answer: Yes. The Exception to Section 901.2 of the referenced code clearly states that 
any fire protection system that is not required by the code is permitted to be installed for 
partial or complete coverage provided that such system meets the requirements of this 
code. Since Section 901.6.1 requires monitoring of all sprinkler systems except those in 
one- or two-family dwellings or limited area systems, the system you describe must be 
monitored even though the system itself was not required by the code. The intent of the 
code is to prohibit installation of a sprinkler system that gives a false impression of 
properly installed protection. 
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