
STATE BUILDING CODE INTERPRETATION I-08-07 
 
April 4, 2007 
 
 
 The following is offered in response to your letter to me dated January 26, 2007 
received in this office on March 7, 2007, in which you seek an interpretation of the 
provisions of both the BOCA National Building Code/1996 portion of the1999 State 
Building Code (99 SBC) and the 2003 International Building Code portion of the 2005 
State Building Code (05 SBC) with respect to the code’s requirements for fire-resistance 
ratings of structural elements in the exterior walls of an unprotected wood frame building 
whose exterior walls are not required to be fire-resistance rated based on fire separation 
distance. 
 
Question 1: A three story, fully sprinklered, Type 5B (VB) building has a one-hour fire-
resistance rated separation between the first and second floors. Does the exterior 
bearing wall supporting the rated floor/ceiling assembly have to be rated from both the 
interior and the exterior? 
 
Answer 1: No. A previous formal interpretation (I-14-04) answered a question similar to 
this in the affirmative based on the requirements of Chapter 6 of the 99 SBC. Further 
investigation into the provisions of Chapter 7 of both codes indicate that it is appropriate 
to revise that interpretation. Sections 705.2 in the 99 SBC and 704.5 in the 05 SBC 
state, in part, that for exterior walls required to be rated based on fire separation 
distance, the fire-resistance rating of exterior walls with a fire separation distance of 5 
feet or less shall be rated for exposure to fire from both sides. This means that when the 
fire separation distance exceeds 5 feet, one need only rate the exterior wall from the 
interior, which is presumed to be the fire side. While there is no code path evident in 
either the 99 SBC or the 05 SBC from the code section requiring supporting 
construction to have the same rating as the construction supported, it stands to reason 
that if the threat of fire from the exterior is removed from exterior walls by virtue of a fire 
separation distance in excess of 5 feet, such threat is also removed from supporting 
elements that happen to be exterior bearing walls. 
 
Question 2: If there are steel or wood columns or beams embedded within the exterior 
walls supporting rated construction above, are such members required to be rated from 
the exterior when the fire separation distance exceeds 5 feet? 
 
Answer 2: That would depend on the applicable requirements of Section 716.2 of the 
99 SBC and Section 714.2.1 of the 05 SBC. If the structural element in question 
qualified for membrane protection, the exterior surface would not be required to have a 
rating. If, however, the structural member is specifically required to be individually 
protected on all sides based on what is being supported, the exterior surface would not 
be exempt from the rating requirement. 
 
Question 3a: In a circumstance where the fire separation distance exceeds 5 feet and 
a supporting member is permitted to be membrane protected in accordance with 716.2 
and 714.2.1 as referenced above, could a one-hour fire-resistance rating be achieved 
by installing 2 layers of 5/8 inch fire-rated gypsum board across the entire interior face 
of the exterior wall? 
 



Answer 3a: In order to make that determination, one would have to find a tested, listed 
asymmetrical wall design offering a finish rating of one-hour on the fire side (presumed 
to be the inside) or design an asymmetrical wall that offers equivalent protection utilizing 
Section 720 or 721 of the 05 SBC. 
 
Question 3b: Under the same circumstances as 3a above, could membrane protection 
consisting of 2 layers of 5/8 inch fire-rated gypsum board be installed in a U shape 
covering the interior surface and both sides of the structural element leaving only the 
exterior surface unprotected? 
 
Answer 3b: In a circumstance where individual encasement is not required, a U shaped 
covering would effectively protect the member from fire originating on the interior of the 
building assuming the rating of the covering were ascertained in accordance with 
Answer 3a above. 
 


	STATE BUILDING CODE INTERPRETATION I-08-07 

