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 Since both of you have asked for similar official interpretations regarding outdoor 
wood furnaces (OWF) I have incorporated both your questions into this response. The 
information contained herein is based on the 2003 International Residential Code (IRC) 
portion of the 2005 State Building Code. 
 
Question 1: Is a building permit required for the installation of an outdoor wood burning 
furnace? 
Answer 1: Yes. Since the appliance comes in a structure with weather-resistant walls 
and a roof, the OWF shall be regulated as an accessory structure under the IRC and 
thus requires a permit. During the permit issuing process the local building official must 
insure that the appropriate town agencies have approved its location with respect to 
zoning and wetlands as well as any other local regulations (historic, etc.). Please note 
that the Connecticut Department of Environmental Protection (DEP) has developed 
additional requirements for OWFs above and beyond the requirements of the State 
Building Code effective for OWFs installed on or after July 8, 2005 (see section 22a-
174k of the Connecticut General Statutes for such requirements). The local building 
official is only authorized to enforce the DEP requirements if the municipality in which 
he/she is employed has specifically empowered him/her to do so by local ordinance, 
charter revision or some similar official act. In any case, it is prudent for the local 
building official to make all permit applicants for OWFs aware of the existence of the 
additional DEP requirements. 
 
Question 2: Is a building permit required for installation of the chimney (possibly as tall 
as 55 feet) for the outdoor wood burning furnace? 
Answer 2: Yes, but since the chimney is integral to the OWF, the permit required in 
Answer 1 will also cover the chimney. Keep in mind that the DEP requires that the 
chimney be at a height that is more than the roof peaks of residences not served by the 
OWF that are within 500 feet of the OWF (but not required to exceed 55 feet). Since it is 
unlikely that a 55 foot high chimney can be adequately supported by the OWF itself, it is 
possible that the chimney support system will have to be designed by a registered 
engineer. In addition, I do not believe that it is the intent of the code to allow a 55 foot 
high chimney to be installed without frost protection. The local building official will have 
to determine the need for engineering and/or frost protection for the chimney on a case-
by-case basis. It is also possible that the permit applicant for the OWF will have to 
supply data prepared by a licensed surveyor to ascertain the heights of roof peaks on 
adjacent properties within the 500 foot regulated zone in order to determine the required 
height of the OWF chimney. 
 
Question 3: Are plumbing, electrical and/or mechanical permits required for the 
connection to the existing heating system? 
Answer 3: Yes, the code requires a permit for all work regulated by the code. The code 
does not, however, require that they be individual permits, so if the municipality 
chooses, it may issue a single permit to the owner or owner’s agent for all work involved 
in installing the OWF. Per the Department of Consumer Protection, if the property is an 
owner-occupied single-family residence, the owner is exempt from trades licensing 
requirements for the electrical, plumbing and mechanical work if the owner intends to 
perform the work him/herself.  
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