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February 3, 2006 
 
 The following is offered in response to your January 23, 2006 letter to me in which you 
seek a formal interpretation of the provisions of Section R802.3.1 of the 2003 International 
Residential Code portion of the 2005 State Building Code. 
 
Question 1: A roof-ceiling assembly employs ceiling joists or rafter ties that are located at some 
distance above the top plate of the wall upon which the rafters bear. The appropriate rafter span 
adjustments are made in accordance with Footnote a. to Table R802.5.1(5). Is a structural ridge 
required in accordance with Section R802.3.1? 
 
Answer 1: No. The intent of Section R802.3.1 is to provide for a structural ridge when ceiling 
joists or rafter ties are omitted altogether. When the ceiling joists or rafter ties are present, but 
have been raised above the top plate, one must apply the rafter span adjustment factor, but one 
need not provide a structural ridge in addition. 
 
Question 2: A roof-ceiling assembly employs a structural ridge as well as ceiling joists or rafter 
ties that are raised above the top plate of the wall upon which the rafters bear. Must the rafter 
spans be adjusted in accordance with Footnote a. to Table R802.5.1(5)? 
 
Answer 2: No, however the provisions of Table R802.5.1(3) or (5) no longer apply to this 
situation. While the provision of a structural ridge will reduce the tension load on the ceiling 
joists or rafter ties and thus reduce the stress on the rafter, the connection of the ceiling joist or 
rafter ties at a point along the span of the rafter will introduce live and/or dead point loads that 
the table does not take into account. In the case that you present in this question, the rafters 
must be designed using a combination of formulae that account for the uniform live and dead 
loads on the rafter as well as the point live and/or dead loads introduced by the ceiling joist 
connection with the rafter. 
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