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May 28, 2003 
 
 
 The following is offered in response to your letter to me dated May 14, 2003 in 
which you seek an official interpretation of the provisions of  Article 230-50 (a) of the 
1999 National Electrical Code portion of the 1999 State Building Code. 
 
Question:  Who determines where service cables might be subject to physical damage, 
and therefore require protection? 
 
Answer:  That determination is to be made by the local building official, taking into 
account factors such as the likelihood of damage to the cable by motor vehicles and 
equipment.  A reasonable approach must, however, be taken.  For instance, the 
mounting of overhead service entry cables to the side of a building adjacent to a 
driveway does not represent being subject to physical damage, since damaging the 
cables would only be accomplished by running into the building with a vehicle.  On the 
other hand, underground service entry cables emerging from the ground shall be 
protected by enclosures or raceways as prescribed by Article 300-5(d). 
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