
STATE BUILDING CODE INTERPRETATION NO. I-15-02 
 
 
June 26, 2002 
 
 
 The following is offered in response to your June 25, 2002 letter to me in which 
you request a formal interpretation of the provisions of section 102.2 of the BOCA 
National Building Code/1996 portion of the 1999 State Building Code. 
 
Question:  An inground swimming pool was constructed prior to adoption of the first 
State Building Code on September 1, 1971.  Does the 1999 State Building Code require 
the installation of a fence around said pool? 
 
Answer:  No.  Section 102.2 of the BOCA National Building Code/1996 portion of the 
1999 State Building Code states in part that “the legal occupancy of any structure 
existing on the date of adoption of this code, or for which it has been heretofore 
approved, shall be permitted to continue without change.”  Assuming that the pool 
installation was compliant with whatever local code was in effect at the time of 
construction and that the pool has been maintained in that condition, the 1999 State 
Building Code allows the pool to remain as-is without the need to comply with the 
current barrier requirements. 
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