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Question:  Do the faucets in sinks located in bathrooms of Type A dwelling units have 
to comply with Section 404.5 of the 1997 International Plumbing Code (IPC) portion of 
the 1999 State Building Code? 
 
Answer:  No.  It is not the intent of the code that Section 404.5 apply to Type A dwelling 
units.  Section 404.2 refers the code user to the ICC/ANSI A117.7 standard for 
requirements for kitchens, toilets and bathing facilities in Type A dwelling units.  The 
ICC/ANSI standard at Section 1002.11.3 refers the code user to Section 606 for 
lavatory requirements, which in turn references Section 309 for faucets.  Section 309 
provides requirements for clear floor space around operable parts, height limitations, 
and the requirement that “Operable parts shall be operable with one hand and shall not 
require tight grasping, pinching or twisting of the wrist.  The force required to activate 
operable parts shall be 5 pounds (22.2N) maximum.”   While faucets in Type A dwelling 
units must comply with the requirements found in ICC/ANSI, they are not required to 
comply with Section 404.5 of the 1997 IPC. 
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