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Question 1:  Is a combination “high/low” drinking fountain a single fixture for the purposes of 
fixture count as required by Table 403.1 of the 1997 International Plumbing Code portion of the 
1999 State Building Code? 
 
Answer 1:  The answer to this question depends on the design of the fixture.  If the design of 
the fixture allows two people to use the fountains simultaneously, as in a side by side 
installation of a low fountain and a high fountain, the fountains would count as two fixtures.  If 
there is a single bowl with two spouts, allowing use by only one person at a time, the fountain 
would count as one fixture. 
 
Question 2:  Does the 1999 State Building Code require that an accessible drinking fountain be 
a combination “high/low” fixture? 
 
Answer 2:  No.  The 1999 State Building Code provides no requirements regarding the 
dimensions of drinking fountains (such as spout height) other than a reference to ICC/ANSI 
A117.1-98 for accessible fountains.  Likewise, the code contains no requirement that drinking 
fountains be a combination “high/low” fixture. 
 
Question 3:  Does the 1999 State Building Code permit installing all drinking fountains as 
single spout fixtures with the spout height compliant with ICC/ANSI A117.1-98  section 602? 
 
Answer 3:  Yes.  See the response to Question 2 above. 
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