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Question:  “Must a Building Official accept for review plans for site, structural, mechanical, 
plumbing and electrical work on a building which have been prepared, signed and sealed by an 
architect registered in the State of Connecticut?” 
 
Answer:  The 1999 State Building Code at Section 114.1 states in part “All construction 
documents required for a building permit application shall be prepared by a registered design 
professional consistent with the professional registration laws of the state in which the project is 
to be constructed.”  The crux of the question you pose is whether the work you mention is within 
the limitations of work which an architect can perform consistently with the registration laws for 
the State of Connecticut.  Connecticut General Statute sets forth laws regarding design 
professionals at chapters 390, 391, 396 and 396a.  I am not authorized to interpret statute and 
cannot, therefore, answer your question.  I suggest you address your concerns to both the 
Architectural Licensing Board and the State Board of Examiners for Professional Engineers and 
Land Surveyors by seeking a Declaratory Ruling on your question.  They can be reached 
through the Department of Consumer Protection at 165 Capitol Avenue, Hartford, CT 06106. 
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