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TO:	 ALL INSURANCE COMPANIES, FRATERNAL BEJ'ffiFIT SOCIETIES, HOSPITAL 
SERVICE CORPORATIONS, MEDICAL SERVICE CORPORATIONS AND 
HEALTH CARE CENTERS THAT DELIVER OR ISSUE INDIVIDUAL AND GROUP 
HEALTH INSURANCE POLICIES IN CONNECTICUT 

SUBJECT: MAXlMUM COST SHARING 

The purpose of this bulletin is to provide guidance as to maximum copayment ("copay") 
amounts for health insurance plans . This bulletin rescinds Bulletin HC-94 Maximum Copays 
and Filing Issues that was issued on March 10,2014. 

Maximum Copays 

In December 2015, the Insurance Department conducted a data call to determine reasonable 
levels of copayment amounts regarding specified categories of benefits. The maximum copays 
are set to not exceed 50% of the 90th percentile of claims for the category. For the home health 
care category, 25% was used in lieu of 50% to reflect the statutory requirement in Conn. Gen. 
Stat. §38a-493 and §38a-520 that coinsurance cover at least 75% of the charges. The maximum 
copay for routine radiology does not apply to advance radiology services (MRI, PET and CAT) 
that are subject to the limits set forth in Conn. Gen. Stat. §38a-511 and §38a-550. 

The following chart indicates the revised maximum copays based on the Department's analysis 
of data submitted. The copays will be effective for all policies issued or renewed on or after 
January 1,2017. 

Durable Medical Equipment $ 25 
Home Health Care 25 
Ambulance 225 
Laboratory 10 
Routine radiology services 40 
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The maximum copays for the following categories of benefits were not part of the most recent 
data call and will remain at the current allowable levels. 

PCP Office Visit $ 40 
Specialist Office Visit 50 
Urgent Care 75 
Emergency Room 200 
Inpatient Admission 500/day up to $2000 
Outpatient Surgery/Services 500 
Generic Drug 5 
Brand Drug 60 

Maximum Coinsurance 

Plans that use coinsurance may not impose an enrollee cost sharing amount that exceeds 50%. 
This applies both for in and out of network benefits. There is no restriction on the differential of 
the coinsurance level between in and out of network benefits. The level of coinsurance must be 
consistent for all services within a service category except for plans utilizing tiered networks. 

Variable Copays Within a Service Category 

The Insurance Department has not approved policy forms that set copayments within a service 
category to be variable based on the intensity of services provided, the medical condition of the 
enrollee or by provider specialty. One major exception is that office visit copays may vary 
between a primary care physician and a specialist. Variations by specialist or by intensity of 
service, however, are not permitted. The copay covers all services rendered at the point of 
service . Multiple copays may not be assessed for specific services received in one setting (i.e. 
office visit , outpatient treatment, inpatient stay, emergency room visit, etc.). Carriers must pay 
billed charges or include hold harmless clauses in their provider contracts to ensure enrollees are 
not balance billed beyond the copay. 

A further exception will be allowed for all categories in cases when there is an ongoing course of 
treatment. Copays for such ongoing services may be set at a lower level. For example, if an 
office visit specialist copay is set at $45, a policy may reduce the office visit copay for ongoing 
treatments such as allergy shots. Similarly, if services in an outpatient facility are set at $500, 
the copay per treatment may be reduced for ongoing treatments such as chemotherapy. 

Carriers must provide a demonstration of compliance with mental health parity for each plan that 
utilizes varying copays within a service category. The Final Rules under the Mental Health 
Parity and Addiction Equity Act of2008 (MHPAEA) (45 CFR Parts 146 and 147) provides tests 
for determining "substantially all" and "predominant" medical/surgical benefits for reviewing the 
financial requirements and quantitative treatment limitations. Carriers must include 
demonstrations that each plan utilizing varying copays meets the substantially all and 
predominant tests. Such demonstration must also include a certification of compliance with 



mental health parity signed by a member of the American Academy of Actuaries. After the 
initial approval , such demonstration and certification must be made annually. 

Prescription Drug Tiers 

Pursuant to 45 C.F.R. 156.122, with respect to prescription drug coverage, carriers are free to set 
their formularies within any requirements set by the Affordable Care Act. Under 45 C.F.R. 
156.122(c), the policy or certificate must include language to cover any FDA approved drug if 
medically necessary. Generic only plans are not permitted. Carriers can determine the structure 
of any tiered cost-sharing within the confines of the copay limits above or a minimum 
coinsurance level of 50% coverage. If a carrier opts to offer tiers that mix generic and brand 
name drugs, the copay for that tier should not exceed the generic copay of $5. Coinsurance may 
be assessed in lieu of copays, but should be one set level for any given tier up to a maximum of 
50%. This applies to both indemnity carriers and health care centers. Health care centers are 
defined as providing services as compared to indemnity carriers that reimburse for services, so 
have not been permitted to use coinsurance except for out of network services. Health care 
centers may also offer coinsurance options for goods that are provided as benefits such as drugs, 
eyeglasses or durable medical equipment whether in or out of network. 

Questions 

Please contact the Insurance Department Life and Health Division at cid.lh@ct.gov with any 
questions. 
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