
STATE OF CONNECTICUT 

INSURANCE DEPARTMENT 

BULLETIN HC-114 
JULY 7, 2016 

TO: 	 ALL INSURANCE COMPANIES, FRATERNAL BENEFIT SOCIETIES, HOSPITAL 
SERVICE CORPORATIONS, MEDICAL SERVICE CORPORATIONS AND 
HEALTH CARE CENTERS THAT DELIVER OR ISSUE INDIVIDUAL AND GROUP 
HEALTH INSURANCE POLICIES IN CONNECTICUT 

RE: 	 NEW OR MODIFIED BENEFITS REQUIRED TO BE PROVIDED FOR 
TOMOSYNTHESIS- PUBLIC ACT 16-82 

In June 2016, the Governor signed into law PA 16-82, An Act Concerning Health Insurance 
Coverage for Tomosynthesis for Breast Cancer Screenings. This public act impacts individual 
and group health insurance policies delivered or issued for delivery in Connecticut. All entities 
are reminded that all policy forms are subject to prior approval. Policies are reviewed in the 
order of date received by the Insurance Department. 

• 	 For policy forms that are already approved, you are asked to file an endorsement or 
amendatory rider to be attached to the approved policy in order to expedite the review 
process. 

• 	 For new benefits on policies that require rates be filed, a rate filing should be made at the 
same time as the form filing even if there is no adjustment to the rates. The rate filing 
shall provide the per member per month (PMPM) cost separately for each newly 
required benefit. 

Public Act 16-82 provides in relevant part: Each individual or group health insurance policy 
providing coverage of the type specified in subdivisions (1 ), (2) , ( 4 ), (1 0), (11) and (12) of 
section 38a-469 delivered, issued for delivery, renewed, amended or continued in this state on or 
after January 1, 2017 shall provide benefits for a baseline mammogram, that may be provided by 
breast tomosynthesis at the option of the woman covered under the policy, for any woman who is 
thirty-five to thirty-nine years of age, inclusive; and a mammogram, that may be provided by 
breast tomosynthesis at the option of the woman covered under the policy, every year for any 
woman who is forty years of age or older. 

Accordingly, companies must cover a baseline mammogram and a yearly mammogram for 
women subject to the age requirements and other conditions set forth in Connecticut General 
Statutes 38a-503 and 38a-530; or at the option of the woman, they must instead cover these 
services by use of breast tomosynthesis. Requests for mammograms or breast tomosynthesis 
outside the requirements of CGS 38a-503 and 38a-530 may be subject to reasonable medical 
management including pre-authorization and medical necessity review. 

Section 1001 of the ACA which amends§ 2713 of the Public Health Service Act, requires that 
all non-grandfathered group health plans and health insurance issuers offering group or 
individual coverage must provide coverage of certain preventive services with no cost sharing 
requirements. While neither the statute nor associated regulation, 45 CFR § 147.130, set the 
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specifics for what is actually required they instead refer to the Health Resources and Service 
Administration Agency ("HRSA") of HHS and the United States Preventive Services Task Force 
("USPSTF") as the entities charged with identifying the appropriate benefits. When referring to 
USPSTF, the ACA requires only compliance with A and B recommendations. The USPSTF A 
and B recommendations are updated as the organization sees appropriate. 

For the designated preventive services identified in the HRSA guidelines and USPSTF A and B 
recommendations, there is no cost sharing allowed W1der the ACA, nor are limits permitted, 
except where those guidelines/recommendations identify such explicit limits. 

On January 12, 2016, the USPSTF 1 changed its recommendations for preventative mammograms 
for women age 40 to age 74 to preventative mammograms for women age 50 to 74. Per the 
USPSTF, mammograms for women age 50-74 is a B recommendation, meaning they must be 
covered with no cost sharing. All other mammography services are rated either I or C, and 
therefore cost sharing is permitted . 

• 	 Per Connecticut law, coverage of mammograms is required for women starting at age 35. 
• 	 In Accordance with federal regulations2 

, currently, insurers may use cost sharing on 
benefits for mammography services for women age 35 to 39 and age 75 and older. 

• 	 For plan years beginning on or after February 1, 2017, health insurers may use cost 
sharing on benefits for mammography services for women age 35 to 49 and age 75 and 
older. 

Breast tomosynthesis is not currently considered a mammogram by the USPSTF. It is broken out 
in a separate category and is rated I. Therefore, Breast tomosynthesis is not subject to the ACA 
requirement for no cost sharing and may be covered with a cost sharing requirement for women 
of all ages. If cost sharing is imposed for Breast Tomosynthesis, all Summary Plan Descriptions 
and Summary of Benefit Coverage should clearly identify the cost share differences between 
ACA preventative mammography and Breast Tomosynthesis. Any cost share should be 
consistent with the requirements set forth in Bulletin HC-109. 

QUESTIONS 

Please contact the Insurance Department Life and Health Division at cid.lh@ ct.gov with any 
questions about the Public Acts in this notice. 

Katharine L. Wade 
Insurance Commissioner 

1http: //www.uspreventiveservicestaskforce .org/Page/Document!UpdateSummaryFinaVbreast-cancer-screeningl 
2 https://www.gpo.gov/fdsys/pkg/FR-2010-07-19/pdf/2010-17242.pdf Vol. 75 , No. 137 Fed. 
Reg. 41726 (July 19, 201 0). 
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