
 
 
 

May 17, 2004 
 

 
 
The Honorable Mitt Romney 
Governor 
State House 
Room 360 
Boston, MA 02133 
 
 
Dear Governor Romney: 
 

I write in response to your letter dated April 29, 2004, and sent to the Go
Attorneys General of 49 States.   

Respectfully, I decline your invitation to provide advice on how Massach
would impact on same sex couples who reside in Connecticut and seek to be mar
Massachusetts.  Specifically, your question necessarily requires an analysis of M
law, which I have neither authority nor expertise to interpret as part of my duties

As you will note, an opinion I have released to local officials in my state 
the Legislature has not authorized the issuance of a Connecticut marriage license
couple, or the performance of a marriage ceremony for a same sex couple, in Co
State’s Legislature has stated “that the current public policy of the state of Conne
limited to a marriage between a man and a woman.”  Conn. Gen. Stat. §  45a-727
Connecticut Legislature has also specifically stated that the human rights statutes
construed “to authorize the recognition of or the right of marriage between perso
sex.”  Conn. Gen. Stat. §  46a-81r.  As you well know from your own experience
Massachusetts, whether a Connecticut court would uphold Connecticut law again
constitutional challenge cannot be predicted with accuracy.   

Your letter cites to a Massachusetts statute declaring “null and void” mar
contracted in your Commonwealth by parties residing, and intending to continue
another jurisdiction  “if such marriage would be void if contracted in such other 
Mass. G.L. c. 207, § 11.  The statute apparently requires an analysis of whether a
conducted in Massachusetts would be “void” in Connecticut.  Your letter conclu
statement of your view that same sex marriages are “not permitted” under Conne
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Under Connecticut law, however, whether a marriage is “void” is a different question 
from whether the marriage is “permitted” or “authorized.”  Carabetta v. Carabetta, 182 Conn. 
344, 348-49 (1980) (“[i]n the absence of express language in the governing statute declaring a 
marriage void for failure to observe a statutory requirement, this court has held in an unbroken 
line of cases . . .  that such a marriage, though imperfect, is dissoluble rather than void.”).  As 
stated in our opinion, same sex marriages are not authorized in Connecticut.  But that fact does 
not make them automatically void, because our state has no statute declaring same sex marriages 
void so.  The answer to your question therefore depends on the legal effect and meaning of a 
provision of your own statute, particularly the term “void,” as interpreted by Massachusetts 
courts and the Massachusetts Attorney General. 

I am neither equipped nor authorized to determine what the Massachusetts Legislature 
meant when it used the word “void” in your statute.  For this, I suggest you rely on your own 
State’s Attorney General for advice.  In my own view, this course would be preferable to relying 
on the Attorneys General of 49 states to construe the term “void” under Massachusetts law, 
thereby risking inconsistent and conflicting interpretations. 

 

Very truly yours,  
 
 
 
 
RICHARD BLUMENTHAL 

 
 
c:   The Hon. John G. Rowland 
 The Hon. Thomas Reilly 
 


